Țările occidentale ar trebui să trimită mai multe arme grele Kievului pentru a ajuta în lupta împotriva armatei ruse care avansează în estul Ucrainei, a afirmat marți seară șeful NATO, Jens Stoltenberg. De asemenea, secretarul general al organizației a completat că Alianța Atlanticului de Nord a început să-și „intensifice” livrările de arme către țara atacată de forțele moscovite. Oficialul a subliniat că ucrainenii sunt „absolut dependenți de aceste livrări pentru a face față agresiunii brutale a Rusiei”.

Ucraina are nevoie de „mai multe arme grele”, afirmă șeful NATO

„Da, Ucraina ar trebui să aibă mai multe arme grele", a declarat Jens Stoltenberg în cursul unei conferinţe de presă la Haga după întâlnirea cu liderii a şapte ţări europene membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului la Nord, în ajunul unui summit important.

Grupul de contact pentru Ucraina se reuneşte miercuri la Bruxelles cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, pentru a discuta despre o posibilă accelerare a acestor livrări de arme, în marja unei întâlniri ministeriale a NATO în capitala belgiană.

Ucraina continuă să ceară Occidentului arme și echipament militar perfecționat pentru a face față invaziei ruse și reproșează unor țări europene că tergiversează luarea unor măsuri.

„Nu am făcut destul pentru a apăra Ucraina”

În ajunul summitului, premierul olandez, Mark Rutte, alături de omologul său danez, Matte Frederiksen, i-au primit pe Jens Stoltenberg și mai mulți lideri europeni, printre care șeful guvernului polonez, Mateusz Morawiecki.

„Nu am făcut suficient pentru a apăra Ucraina, pentru a sprijini poporul ucrainean, libertatea şi suveranitatea lui", a declarat premierul Morawiecki în cursul aceleiaşi conferinţe de presă.

„De aceea vă îndemn (...) să faceţi mult mai mult pentru a livra arme şi artilerie Ucrainei. Au nevoie de acestea pentru a-şi apăra ţara", a spus el, considerând că ţările occidentale şi-ar pierde "credibilitatea" dacă Ucraina ar fi în frântă de Rusia.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

„Ar fi un eşec total şi un dezastru pentru Uniunea Europeană, valorile noastre şi pentru NATO", a spus el, citat de France Presse.

Biden: Occidentalii vor să construiască silozuri pentru a ajuta Ucraina să exporte cerealele

Președintele american Joe Biden a dezvăluit marți că occidentalii au în plan să construiască silozuri la frontierele Ucrainei cu scopul de a facilita exportul de cereale împiedicat de o blocadă rusă a porturilor de la Marea Neagră care a provocat o criză globală.

Joe Biden l-a acuzat pe omologul său rus, Vladimir Putin, pentru prețurile ridicate la alimente în SUA și a avertizat că acest plan de a instala noi infrastructuri „ia timp”.

Pentru a ajuta la eliminarea blocajului, „vom construi silozuri, silozuri temporare, la frontierele Ucrainei, inclusiv în Polonia, astfel încât să putem transfera (cerealele) din aceste vagoane în silozurile în cauză, în vagoane din Europa, să le putem transporta spre ocean şi în întreaga lume", a spus el, citat de Agerpres.

Citeste si:
Armata israeliană susține că a găsit arme în spitalul Al-Shifa din...
Armata israeliană susține că...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Iunie 2022 - 12 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.