Președintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Joe Biden, a lansat joi un apel Congresului american pentru a găsi o modalitate de a limita vânzarea puștilor de asalt, după masacrul din Texas în care au murit 19 copii și 2 adulți. Șeful de stat i-a criticat pe parlamentarii republicani care se opun acestui lucru.

Joe Biden lansează un apel la limitarea vânzării puștilor de asalt

„Câte alte măceluri suntem gata să acceptăm?", a întrebat preşedintele american.

În cadrul acestui discurs de la Casa Albă adresat naţiunii, el a repetat că s-a „săturat" de aceste atacuri armate repetate care îndoliază America. După conflictele armate de la școala primară dn Uvalde, Buffalo, și cel de miercuri, de la un spital din Tulsa, Joe Biden a marcat că „prea multe locuri din cotidian au devenit câmpuri de luptă”.

Soluția propusă de președintele SUA

Joe Biden a cerut interzicerea la nivel național a vânzării puștilor de asalt semiautomate, ca în perioada 1994 - 2004. Conştient de dificultatea adoptării unei astfel de măsuri în Congres, unde partidul său are doar o mică majoritate, el a spus că „trebuie măcar să creștem vârsta minimă legală” pentru procurarea unor astfel de arme, de la 18 la 21 de ani.

De asemenea, oficialul a solicitat interzicerea încărcătoarelor de mare capacitate, întărirea verificării antecedentelor penale sau psihologice ale potenţialilor cumpărători şi votarea unui text care cere persoanelor să-şi ţină armele „închise”.

„În ultimii 20 de ani, mai mulţi şcolari au murit din cauza armelor de foc decât numărul total al poliţiştilor şi soldaţilor care au murit la datorie", a declarat el. „Gândiţi-vă la asta", a continuat acesta.

„Al doilea amendament" al Constituţiei americane, care garantează dreptul de a deţine o armă, „nu este absolut", a spus preşedintele democrat.

„Susţin acţiunea (...) unui mic grup de senatori republicani şi democraţi care încearcă să găsească o cale, dar, Doamne, faptul că majoritatea republicanilor din Senat nu vrea nici măcar una dintre aceste propuneri să fie dezbătută sau supusă la vot, mi se pare inacceptabil", a acuzat el.

Citeste si:
VIDEO Înregistrarea atacului de la școala din Texas, făcută publică
Înregistrarea atacului de la...

„Nu putem trăda din nou poporul american", a continuat liderul de la Casa Albă. „Este timpul ca Senatul să facă ceva", a cerut preşedintele american.

„Mulţumesc, domnule preşedinte", a scris senatorul Chris Murphy pe Twitter.

„Trebuie să facem ceva. Şi putem" a continuat acest parlamentar din Connecticut care, marcat pentru totdeauna de masacrul de la Sandy Hook (26 de morţi dintre care 20 de copii, în 2012), conduce grupul de discuţii dintre republicani şi democraţi.

Implementarea e o provocare

Dificultatea pentru acest grup politic este să găsească măsuri prin care să poată obține aprobarea a zece senatori republicani, lucru necesar din cauza majorității calificate din Senat.

Într-o țară în care mai mult de 30% dintre adulți au cel puțin o armă de foc, conservatorii se opun oricărei măsuri care ar putea încălca drepturile „cetățenilor care respectă legea”. Așadar, discuțiile din Senat planează, pentru moment, în jurul unor propuneri limitate, precum verificările antecedentelor cumpărătorilor de arme, ceea ce asociaţiile reclamă de ani de zile.

Citeste si:
Shadi Barud, creierul din spatele masacrului Hamas din 7 octombrie,...
Shadi Barud, creierul din...

În paralel, membri ai Camerei Reprezentanţilor au dezbătut joi un alt mare proiect de lege care ar interzice, cum a cerut Joe Biden, vânzarea puştilor semiautomate persoanelor sub 21 de ani şi cea a încărcătoarelor de mare capacitate.

Aceste măsuri care vor fi supuse la vot în Cameră săptămâna viitoare, au fost deja descrise ca „ineficiente", „negândite" şi „anti-americane" de către un grup de republicani. Prin urmare, pare imposibil ca acestea să poată fi adoptate în starea actuală în Senat, notează Agerpres.

Atac armat la o școală din Texas. 19 elevi și doi profesori au fost uciși


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Iunie 2022 - 09 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.