Rusia a câştigat 93 de miliarde de euro din venituri provenite din exporturi de combustibili fosili în primele 100 de zile ale războiului deschis împotriva Ucrainei. Cea mai mare parte a fost către UE, se arată în raportul unui centru de cercetare independent publicat luni și care indică îndeosebi Franța, conform AFP.

Rusia a câștigat 93 miliarde de euro din exporturile sale de combustibili fosili în 100 de zile de război cu Ucraina

Publicația Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA), cu sediul în Finlanda, survine în momentul în care Ucraina le cere occidentalilor să întrerupă toate legăturile comerciale cu Rusia pentru a nu mai alimenta armata Kremlinului.

Uniunea Europeană (UE) a hotărât recent un embargo gradual, cu unele excepții, asupra importurilor sale de petrol. Gazul rusesc, de care este dependentă, nu e, pentru moment, vizat.

Conform CREA, UE a reprezentat 61% din importurile de combustibili fosili, aproape 57 de miliarde de euro, în primele 100 de zile de război, din 24 februarie până în 3 iunie. Cei mai mari importatori au fost China - 12,6 miliarde de euro - Germania - 12,1 miliarde - și Italia - 7,8 miliarde.

Veniturile Rusiei provin în principal din vânzarea țițeiului, anume 46 de miliarde, apoi din gaz transportat prin gazoducte, 24 de miliarde, pe urmă din produsele petroliere, gazul natural lichefiat (GNL) și în final din cărbune.

Vladimir Putin spune că Rusia nu va opri sondele de petrol și nu crede că Occidentul se poate lipsi complet de energia rusească

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că societăţile petroliere ruseşti nu-şi vor opri sondele de petrol, în pofida sancţiunilor impuse de statele occidentale şi a eforturilor acestora de a-şi diminua dependenţa faţă de materiile prime energetice importate din Rusia, potrivit Reuters. Liderul de la Kremlin a apreciat, în aceeași zi, că pe parcursul următorilor câțiva ani Occidentul nu va putea să sisteze complet importurile energetice din Rusia.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

„În ce priveşte refuzul resurselor noastre de energie, este improbabil în următorii câţiva ani, deşi nu este clar ce se va întâmpla în aceşti câţiva ani. De aceea, nimeni nu va turna ciment peste sonde”, a spus președintele rus în timpul unei reuniuni cu tineri întreprinzători.

Producţia de petrol a Rusiei a scăzut cu circa 9% în aprilie, dar este de atunci în creştere constantă în pofida sancţiunilor occidentale, întrucât Rusia şi-a redirecţionat exporturile de petrol către Asia, în special către China şi India.

După cum a remarcat joi şi reprezentantul american pentru securitate energetică Amos Hochstein, Rusia ar putea obţine acum mai multe venituri din exporturile de combustibili fosili decât obţinea înainte să lanseze agresiunea contra Ucrainei, întrucât majorarea preţului acestor materii prime compensează valoric scăderea vânzărilor determinată de sancţiuni. Aceeaşi constatare a făcut-o şi Putin: „Încasările companiilor (ruseşti) cresc. Toată lumea vede asta, toată lumea îşi dă seama”.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Iunie 2022 - 09 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.