Ucraina: Rusia afirmă că este pregătită să reia negocierile de pace
„Suntem gata să continuăm dialogul”, a afirmat Vladimir Medinski, consilier al Kremlinului responsabil cu negocierile cu Kievul, într-un interviu acordat televiziunii din Belarus.
„Îngheţarea discuţiilor a fost în întregime o iniţiativă a Ucrainei”, a completat el, apreciind că „mingea este în terenul lor”.
„Rusia nu a refuzat niciodată negocierile”, a precizat negociatorul rus.
Tratativele au avut loc după ce armata rusă a intrat în Ucraina pe 24 februarie și nu a reușit să cucerească repede capitala Kiev. Miniștrii de Externe rus și ucrainean s-au întâlnit în luna martie, în Turcia, apoi delegațiile s-au întrunit la Istanbul, însă fără rezultat.
Negociatorul ucrainean Mykhaylo Podolyak a declarat marţi că discuţiile au fost „suspendate”, în timp ce Rusia şi-a reorientat şi relansat „operaţiunea specială” în estul Ucrainei.
Cea mai recentă întâlnire între șefii celor două delegații - Vladimir Medinski de partea rusă şi David Arakhamia pentru Ucraina - datează din 22 aprilie, potrivit agenţiilor de presă ruse.
Zelenski: Numai diplomația va pune capăt războiului
Războiul din Ucraina nu poate fi încheiat decât prin mijloace „diplomatice”, a spus sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în vreme ce negocierile dintre Moscova și Kiev sunt în impas.
„Sfârşitul (conflictului) va fi diplomatic”, a spus el într-un interviu pentru canalul de televiziune ucrainean ICTV. Războiul „va fi sângeros, vor fi lupte, dar se va încheia definitiv prin diplomaţie”.
Citeste si:Ucraina a aderat la Centrul Cooperativ de Excelenţă al Apărării...
![]()
„Cu siguranţă vor avea loc discuţii între Ucraina şi Rusia. Nu ştiu în ce format: cu intermediari, fără ei, într-un cerc mai larg, la nivel prezidenţial”, a declarat el.
„Sunt lucruri pe care nu le putem atinge decât la masa negocierilor. Vrem ca totul să revină" ca înainte de începerea invaziei ruse a Ucrainei la 24 februarie, ceea ce "Rusia nu doreşte”, a adăugat el, fără a oferi mai multe detalii.
Rezultatele acestor dialoguri, al căror temă poate varia „în funcție de momentul întâlnirii”, trebuie să fie „corecte” pentru Ucraina, a marcat șeful de stat ucrainean.
El s-a referit la un document privind garanțiile de securitate ale Ucrainei și a afirmat că acesta va fi semnat de „prietenii și partenerii Ucrainei, fără Rusia”, în timp ce în paralel va avea loc „o discuție bilaterală cu Rusia”.
A început greva generală în școlile din România, prima după 18 ani....

Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Tu ce faci cu telefonul tău la finalul vieții lui?
Sursa: green.start-up.ro
-
Irina Dochițu, DRUID: „ChatGPT a demonstrat interesul pentru AI conversațional”
Sursa: futurebanking.ro
-
Cafeneaua care și-a deschis magazin online: ce sortimente de cafea putem cumpăra
Sursa: retail.ro
-
Nu te-ngriji de mâine
Sursa: garbo.ro
-
Mantra pe care trebuie să ți-o spui în fiecare zi pentru a te elibera de...
Sursa: kudika.ro
-
Sebastian Siemiatkowski, CEO Klarna: Intrăm în România pentru a oferi...
Sursa: start-up.ro
-
Vaccin împotriva virusului care provoacă pneumonia a primit undă verde de la...
Sursa: wall-street.ro