Negociatorul rus Vladimir Medinski a declarat că Rusia este pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina. Oficialul a dat asigurări că acestea au fost suspendate din cauza Kievului. 

Ucraina: Rusia afirmă că este pregătită să reia negocierile de pace

„Suntem gata să continuăm dialogul”, a afirmat Vladimir Medinski, consilier al Kremlinului responsabil cu negocierile cu Kievul, într-un interviu acordat televiziunii din Belarus.

„Îngheţarea discuţiilor a fost în întregime o iniţiativă a Ucrainei”, a completat el, apreciind că „mingea este în terenul lor”.

„Rusia nu a refuzat niciodată negocierile”, a precizat negociatorul rus.

Tratativele au avut loc după ce armata rusă a intrat în Ucraina pe 24 februarie și nu a reușit să cucerească repede capitala Kiev. Miniștrii de Externe rus și ucrainean s-au întâlnit în luna martie, în Turcia, apoi delegațiile s-au întrunit la Istanbul, însă fără rezultat.

Negociatorul ucrainean Mykhaylo Podolyak a declarat marţi că discuţiile au fost „suspendate”, în timp ce Rusia şi-a reorientat şi relansat „operaţiunea specială” în estul Ucrainei.

Cea mai recentă întâlnire între șefii celor două delegații - Vladimir Medinski de partea rusă şi David Arakhamia pentru Ucraina - datează din 22 aprilie, potrivit agenţiilor de presă ruse.

Zelenski: Numai diplomația va pune capăt războiului

Războiul din Ucraina nu poate fi încheiat decât prin mijloace „diplomatice”, a spus sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în vreme ce negocierile dintre Moscova și Kiev sunt în impas.

„Sfârşitul (conflictului) va fi diplomatic”, a spus el într-un interviu pentru canalul de televiziune ucrainean ICTV. Războiul „va fi sângeros, vor fi lupte, dar se va încheia definitiv prin diplomaţie”.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

„Cu siguranţă vor avea loc discuţii între Ucraina şi Rusia. Nu ştiu în ce format: cu intermediari, fără ei, într-un cerc mai larg, la nivel prezidenţial”, a declarat el.

„Sunt lucruri pe care nu le putem atinge decât la masa negocierilor. Vrem ca totul să revină" ca înainte de începerea invaziei ruse a Ucrainei la 24 februarie, ceea ce "Rusia nu doreşte”, a adăugat el, fără a oferi mai multe detalii.

Rezultatele acestor dialoguri, al căror temă poate varia „în funcție de momentul întâlnirii”, trebuie să fie „corecte” pentru Ucraina, a marcat șeful de stat ucrainean.

El s-a referit la un document privind garanțiile de securitate ale Ucrainei și a afirmat că acesta va fi semnat de „prietenii și partenerii Ucrainei, fără Rusia”, în timp ce în paralel va avea loc „o discuție bilaterală cu Rusia”.

Citeste si:
Negocierile pentru eliberarea prizonierilor din Gaza au eșuat
Negocierile pentru eliberarea...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Mai 2022 - 08 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.