Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a ajuns în ziua 35. Marți, delegațiile celor două țări s-au așezat din nou la masa negocierilor pentru pace, de această dată cu un rezultat. Oficial, Moscova a făcut primul pas în spate, anunțând că va reduce semnificativ atacul asupra Kievului și orașului Cernihiv, lucru demonstrat de imagini cu tancuri rusești care părăsesc localitățile din apropierea capitalei Ucrainei. Totuși, medierile se dovedesc a fi o misiune mortală. Oligarhul rus Roman Abramovici ar fi fost victima unui atac chimic, chiar în timpul tratativelor. Conform presei străine, în spatele presupusei otrăviri ar sta un grup de oficiali ruși, care ar face tot posibilul să saboteze discuțiile dintre cele două delegații.

Negocieri de pace cu otrăviri, sabotaj și sfaturi pentru a supraviețui după tratativele ruso-ucrainene

Roman Abramovici, cunoscut ca apropiat al lui Vladimir Putin, a început să se simtă rău după ce a participat la o rundă de negocieri de pace pe teritoriul ucrainean.

În ultimele săptămâni, fostul patron al clubului de fotbal Chelsea a jucat rolul de mesager între președintele rus și cel ucrainean. La întâlnire au mai fost prezenți, printre alții, un alt antreprenor rus și politicianul ucrainean Rustem Umerov.

Cei trei au avut simptome asociate otrăvirii cu substanțe chimice: au început să lăcrimeze și să îi doară ochii, iar pielea de pe mâini și de pe față a început să se exfolieze.

„Toți cei care merg la negocieri cu Rusia să nu bea, să nu mănânce și să nu atingă nimic”

Specialiști occidentali susțin că este greu de determinat dacă simptomele au fost provocate de un agent chimic, biologic ori de un tip de atac cu radiație electromagnetică.

Bărbații consumaseră doar ciocolată și apă înaintea apariției simptomelor. Un al patrulea membru al echipei, care a mâncat și băut aceleași produse, nu a prezentat nicio problemă.

„Îi sfătuiesc pe toţi cei care merg la aceste negocieri cu Federaţia Rusă să nu mănânce şi să nu bea nimic, şi, de preferat, să nu atingă nicio suprafaţă”, a declarat Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe.

Cei trei se simt bine acum și viața nu le este pusă în pericol. Au fost tratați la o clinică din Istanbul, însă doctorii turci nu au prelevat probe, deoarece trecuse prea mult timp pentru ca otrava să poată fi depistată.

Presupusa tentativă de otrăvire este pusă pe seama unor lideri din Rusia care ar vrea să saboteze negocierile de pace. Moscova respinge acest scenariu și aruncă vina pe un război al informațiilor. Totuși, Kremlinul rămâne ca prim posibil vinovat, dat fiind că otrăvirea este cunoscută ca metodă prin care Vladimir Putin își intimidează sau chiar elimină inamicii.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Martie 2022 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.