Vladimir Putin devine din ce în ce mai paranoic și se teme că o persoană din cercul său de apropiați îl va otrăvi, potrivit informațiilor obținute de jurnalistul american Craig Copetas de la surse din serviciile de spionaj. Președintele rus și-a înlocuit întreg personalul de teama că ar fi omorât. 1.000 de persoane au fost concediate, luna trecută, de la Kremlin. Conform publicațiilor străine, liderul de la Moscova ar avea angajați care îi gustă mâncarea înainte de a o consuma. 

Vladimir Putin, din ce în ce mai paranoic: Și-a concediat personalul de frica să nu fie otrăvit

Copetas a publicat un articol în The Daily Beast în care spune că Vladimir Putin are oameni care îi gustă din mâncare înainte de a o ingera, iar luna trecută și-a înlocuit întregul personal de la Kremlin.

„Spălătorese, secretare, bucătari - o întreagă garnitură nouă de oameni. Evaluarea comunității de informații este că Putin este speriat”, susține jurnalistul.

Sursele sale i-au mărturisit că președintele rus este speriat mai ales de ideea că ar putea fi otrăvit. O altă informație nouă este că unul dintre generalii care erau considerați apropiați de șeful rus a fost arestat și este interogat acum de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

Pe de altă parte, liderul de la Kremlin pare să nu aibă încredere deplină nici în FSB, mai ales după ce s-a arătat că invazia din Ucraina nu merge conform planului inițial.

Doi șefi ai Serviciului au fost plasați în arest la domiciliu, a informat recent un jurnalist rus de investigații, specializat în anchete despre serviciile secrete și de spionaj ale Federației Ruse.

Conform altor surse, armata rusă ar arunca vina în spatele serviciilor de spionaj deoarece, în momentul în care a planificat războiul, nu a avut informații corecte despre rezistența forțelor ucrainene.

„Gunoaie și trădători”. Putin îi amenință pe rușii care se opun războiului din Ucraina

Vladimir Putin a apărut joi la o televiziune rusă de stat pentru a-i denunțat pe rușii care s-au opus „operațiunii speciale militare din Ucraina”, calificându-i drept „gunoaie” și „trădători”.

Citeste si:
Șeful spionajului militar ucrainean, despre când se va încheia...
Șeful spionajului militar...

„Occidentul va încerca să se bazeze pe așa-zisa coloană a cincea, pe trădătorii națiunii, pe cei care câștigă bani aici, cu noi, dar locuiesc acolo. Când spun trăiesc acolo, nu mă refer la sensul geografic al cuvântului, ci la gândurile lor”, a spus Vladimir Putin într-o intervenție televizată, potrivit CNN.

„Masca de decență a Occidentului a căzut și a început să acționeze într-un mod odios. Există paralele evidente cu pogromurile antisemite”, a spus Vladimir Putin.

„În multe țări occidentale, oamenii sunt supuși unei persecuții reale doar pentru că sunt din Rusia, li se refuză îngrijirea medicală, li se dau afară copiii din școli, părinții lor își pierd locurile de muncă și li se interzic muzica, cultura și literatura rusă”, a afirmat liderul de la Kremlin

Citeste si:
Esti HR și vrei să recrutezi mai ușor talente? Află gratuit care...
Esti HR și vrei să recrutezi...

Otrăvirea e metoda preferată a serviciilor ruse

De-a lungul timpului, mai mulți oponenți ai lui Vladimir Putin au fost otrăviți, iar Copetas reamintește că este metoda preferată de asasinare a serviciilor secrete ruse. Fostul agent Aleksandr Litvinenko, devenit disident, a murit în 2006, la Londra, după ce a fost otrăvit cu poloniu, un element radioactiv.

În anul 2018, fostul spion rus Serghei Skripal, aflat în Marea Britanie, abia a scăpat cu viață după otrăvirea cu neurotoxina noviciok, iar în 2020 Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse, a supraviețuit unui atac cu noviciok atribuit serviciilor ruse. Potrivit NBC News, lista celor care au fost otrăviți după ce au contestat deciziile Kremlinului este „lungă”.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Martie 2022 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.