Președintele rus Vladimir Putin este „în negare” și într-o „justificare complet revizionistă” a războiului din Ucraina, a declarat luni ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, la postul BFMTV. Într-un discurs pentru a celebra aniversarea victoriei din 1945 asupra Germaniei naziste, liderul de la Kremlin a afirmat în 9 mai că armata sa luptă în Ucraina pentru a-și apăra „patria” în fața unei „amenințări inacceptabile”.

Vladimir Putin este „în negare”, potrivit ministrului francez de Externe, Jean-Yves Le Drian

„Este un fel de închidere a lui Putin în război", a estimat șeful diplomației franceze. Preşedintele rus „este în negare. Este în justificarea complet revizionistă a motivelor războiului. Are un discurs de negare şi de inversare a responsabilităţilor", a insistat el.

„Nu este nimic nou” după discursul preşedintelui rus în cursul paradei militare din Piaţa Roşie din Moscova, a spus Jean-Yves Le Drian.

„Agresiunea rusă continuă, războiul continuă, obiectivele războiului sunt aceleaşi, fie că este vorba de neutralizarea Ucrainei, demilitarizarea ei, denazificarea ei, recuperarea teritoriilor... Asta nu s-a schimbat”, a declarat ministrul francez.

Retail jobs

Oficialul de la Paris a marcat „eroarea globală de apreciere” a președintelui rus asupra situației din Ucraina, estimând că Vladimir Putin a făcut „patru erori strategice”, subestimând rezistența ucraineană, răspunsul european, solidaritatea din cadrul Alianței Atlantice și „supraestimându-și” armata. Acești factori „au ca rezultat lansarea unui război care va fi lung, dificil”. „Ar putea însemna un război de câțiva ani”, a adăugat Jean-Yves Le Drian.

Discursul lui Vladimir Putin de 9 Mai, Ziua Victoriei

Vladimir Putin a declarat la parada militară din Piața Roșie că trupele ruse din estul Ucrainei „apără patria-mamă Rusia”. Liderul rus a mai susținut că „operațiunea militară specială” a fost provocată de Occident, deci ar fi fost necesară. Președintele Federației Ruse a reluat retorica războiului rece, vorbind despre Occidentul „decadent” și a catalogat rezistența din Ucraina drept ”gărzi de mercenari”.

Citeste si:
Moscova evocă un schimb de prizonieri ucraineni contra unui prieten...
Negociator rus: Moscova evocă...

„NATO urmărește activ teritoriul nostru. Acest lucru este absolut inacceptabil pentru noi. Vorbim despre neo-naziştii din Ucraina cu care lucrează SUA şi partenerii săi. Ucraina primește cele mai moderne armament de la NATO. Decizia pentru această operațiune militară specială a fost forțată și a fost singura decizie corectă.

Voi luptați în Donbas pentru siguranța țării noastre, a Rusiei. Ziua Victoriei este sacră pentru noi, luptăm pentru copiii noștri, pentru poporul nostru. Suntem vigilenți pentru a limita pierderile. Au încercat să ne amenințe într-un mod inacceptabil. Nu vom renunța niciodată la dragostea pentru patria mamă din respect față de înaintașii noștri (…)

S-a iscat un sentiment de rusofobie în lume. Dragi camarazi, viața fiecărui soldat și ofițer este o tragedie și o pierdere irecuperabilă pentru familiile lor, organizațiile vor face tot pentru ajutorarea familiilor răniților din operațiunea militară. Am semnat un decret în acest sens.

Citeste si:
Ucraina: Rusia afirmă că este gata să reia negocierile de pace
Rusia afirmă că este...

Gărzi de mercenari se luptă împotriva noastră. Azi luptați pentru securitatea și siguranța țării noastre, valorile țării noastre, o Rusie puternică și independentă este ceea ce ne dorim. Glorie forțelor noastre armate”.

Prima reacție a Ucrainei

Mihailo Podoliak, consilier al președinției ucrainene, oficialul de la Kiev care a avut o primă reacție după discursul lui Vladimir Putin de la Moscova, de după Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste, a insistat că NATO nu plănuia să atace Rusia și că războiul corespunde doar „ambițiilor imperialiste bolnave” ale acestei țări. În mesajul transmis luni în Piața Roșie, președintele de la Kremlin a susținut că Rusia „a realizat o intervenție preventivă” în Ucraina pe fondul amenințărilor venite din partea NATO și a Occidentului.

Citeste si:
Un preot ucrainean și unul român au băut până la leșin, în Vaslui
Doi preoți, unul ucrainean și...

„Haideţi să repetăm. Ţările NATO nu intenţionau să atace Rusia. Ucraina nu intenţiona să atace Crimeea. Militarii ruşi mor nu apărându-şi patria, ci încercând să ocupe alta. Nu există motive raţionale pentru acest război dincolo de ambiţiile imperialiste bolnave ale Rusiei", a comentat Podoliak, pe contul său de Twitter.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio, apoi a intrat „în pâine”, cu un program full-time, la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. De atunci și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Mai 2022 - 12 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.