Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov l-a acuzat joi pe șeful statului de la Kiev, Volodimir Zelenski, că refuză să negocieze. Oficialul a blamat și Occidentul pentru că sprijină Ucraina în această poziție. Discuțiile de pace au fost întrerupte după masacrul comis de forțele ruse în suburbiile Kievului, scoase la iveală și prezentate lumii de autoritățile ucrainene.

Serghei Lavrov, ministru rus de Externe, acuză Ucraina că refuză să negocieze

Președintele Volodimir Zelenski afirmase anterior că va negocia direct doar cu omologul rus Vladimir Putin dacă Moscova s-ar retrage pe linia de dinaintea invaziei.

„Este convenabil pentru Occident să susţină această inflexibilitate care nu este foarte bine întemeiată din punct de vedere intelectual”, a estimat ministrul rus de externe într-o declaraţie pentru filiala în limba arabă a postului de stat RT.

Rusia se așteaptă ca Ucraina să își asume „situația reală” și să accepte cererile sale

Rusia se așteaptă ca Ucraina să își asume „situația reală” care se creează în prezent pe teren și, prin urmare, să accepte cerererile Moscovei de a negocia o încetare a focului, a declarat joi Kremlinul.

„Moscova aşteaptă de la Kiev să-i accepte cererile şi să conştientizeze situaţia reală, cea care există de facto astăzi", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.

Reprezentantul Kremlinului a răspuns astfel unei întrebări despre declarațiile fostului secretar de stat american Henry Kissinger asupra situației în Ucraina și așteptările Rusiei.

Președintele Volodimir Zelenski a respins anterior ideea lansată de unii lideri politici occidentali, printre care și Kissinger, de a ceda teritoriile Rusiei pentru a se ajunge la pace.

Șeful de stat de la Kiev a criticat afirmațiile făcute la Forumul de la Davos de către Kissinger, care sugerase înainte că tratativele de pace ar trebui să urmărească crearea granițelor de-a lungul „liniei de contact” în Donbas, așa cum era situația înaintea intervenției militare ruse.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

„Negocierile trebuie să înceapă în următoarele două luni înainte de a apărea tulburări şi tensiuni care nu vor fi depăşite uşor. În mod ideal, linia de demarcaţie ar trebui să fie o revenire la status quo-ul de dinainte”, a spus fostul secretar de stat american.

„Continuarea războiului dincolo de acest punct nu ar însemna libertatea Ucrainei, ci un nou război împotriva Rusiei însăşi", a remarcat Kissinger.

Invazia rusă care a început la 24 februarie a avut deja o primă fază în 2014, când trupele ruse au invadat şi anexat peninsula Crimeea. În acelaşi an, în Donbasul ucrainean (care include regiunile Lugansk şi Doneţk), gherilele proruse au început să lupte împotriva guvernului de la Kiev, ajutate de forţele trimise de Moscova, într-un conflict care a continuat de atunci.

Noua invazie rusă în Ucraina - din care tocmai s-au scurs trei luni, în care Rusia a înregistrat mai multe eşecuri, inclusiv în preluarea controlului asupra Kievului şi a vestului ţării - s-a concentrat în ultimele săptămâni pe ocuparea Donbasului, după ce forţele ruse au ocupat oraşul sudic Mariupol, pentru a realiza un coridor de legătură între estul şi sudul Ucrainei, conform Agerpres.

Citeste si:
Negocierile pentru eliberarea prizonierilor din Gaza au eșuat
Negocierile pentru eliberarea...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Mai 2022 - 09 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.