Mihailo Podoliak, consilier al președinției ucrainene, oficialul de la Kiev care a avut o primă reacție după discursul lui Vladimir Putin de la Moscova, de după Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste, a insistat că NATO nu plănuia să atace Rusia și că războiul corespunde doar „ambițiilor imperialiste bolnave” ale acestei țări. În mesajul transmis luni în Piața Roșie, președintele de la Kremlin a susținut că Rusia „a realizat o intervenție preventivă” în Ucraina pe fondul amenințărilor venite din partea NATO și a Occidentului.

Prima reacție a Ucrainei la discursul lui Vladimir Putin

„Haideţi să repetăm. Ţările NATO nu intenţionau să atace Rusia. Ucraina nu intenţiona să atace Crimeea. Militarii ruşi mor nu apărându-şi patria, ci încercând să ocupe alta. Nu există motive raţionale pentru acest război dincolo de ambiţiile imperialiste bolnave ale Rusiei", a comentat Podoliak, pe contul său de Twitter.

În discursul său, Vladimir Putin a spus că Rusia „a realizat o intervenție preventivă” în Ucraina pe fondul amenințărilor venite din partea NATO și a Occidentului și a dat asigurări că a fost vorba despre „o măsură necesară”, „unica posibilă în această situație”.

Președintele rus a mai afirmat că, în luna decembrie a anului 2021, Rusia a chemat Occidentul la „un dialog sincer” și la „găsirea de soluții și înțelegeri rezonabile întru binele comun”, dar că „totul a fost în zadar”. El a motivat că țările membre ale Alianței Nord-Atlantice nu au vrut să audă, ceea ce, a apreciat oficialul rus, „înseamnă de fapt că aveau cu totul și cu totul alte planuri”.

Foto: Михаил Подоляк/Facebook.com

Discursul lui Vladimir Putin de 9 mai

Vladimir Putin a declarat la parada militară din Piața Roșie că trupele ruse din estul Ucrainei „apără patria-mamă Rusia”. Liderul rus a mai susținut că „operațiunea militară specială” a fost provocată de Occident, deci ar fi fost necesară. Președintele Federației Ruse a reluat retorica războiului rece, vorbind despre Occidentul „decadent” și a catalogat rezistența din Ucraina drept ”gărzi de mercenari”.

„NATO urmărește activ teritoriul nostru. Acest lucru este absolut inacceptabil pentru noi. Vorbim despre neo-naziştii din Ucraina cu care lucrează SUA şi partenerii săi. Ucraina primește cele mai moderne armament de la NATO. Decizia pentru această operațiune militară specială a fost forțată și a fost singura decizie corectă.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Voi luptați în Donbas pentru siguranța țării noastre, a Rusiei. Ziua Victoriei este sacră pentru noi, luptăm pentru copiii noștri, pentru poporul nostru. Suntem vigilenți pentru a limita pierderile. Au încercat să ne amenințe într-un mod inacceptabil. Nu vom renunța niciodată la dragostea pentru patria mamă din respect față de înaintașii noștri (…)

S-a iscat un sentiment de rusofobie în lume. Dragi camarazi, viața fiecărui soldat și ofițer este o tragedie și o pierdere irecuperabilă pentru familiile lor, organizațiile vor face tot pentru ajutorarea familiilor răniților din operațiunea militară. Am semnat un decret în acest sens.

Gărzi de mercenari se luptă împotriva noastră. Azi luptați pentru securitatea și siguranța țării noastre, valorile țării noastre, o Rusie puternică și independentă este ceea ce ne dorim. Glorie forțelor noastre armate”.

Citeste si:
Războinicii nu au reușit să scape de Maria Lungu. Care a fost...
Războinicii nu au reușit să...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Mai 2022 - 02 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.