Ucraina susține că soldații ruși care au ocupat fosta centrală nucleară de la Cernobîl au furat 133 de „substanțe letale” din laboratoarele de cercetare. „Locația substanțelor furate este în prezent necunoscută”, conform unei postări pe Facebook a agenției de stat a Ucrainei pentru gestionarea zonei de excludere.

Ucraina a acuzat soldații ruși că au furat 133 de „substanțe letale” de la Cernobîl

Forțele ruse au intrat într-o zonă de depozitare a bazei de cercetare Ecocentre și au sustras 133 de substanțe cu radioactivitate ridicată, susțin autoritățile ucrainene.

„Chiar și o mică parte a acestei activități este mortală dacă este tratată neprofesionist”, a transmis agenția.

„Locația substanțelor furate este în prezent necunoscut”, a completat aceasta.

La începutul acestei săptămâni, ministrul ucrainean al Energiei, German Gulashchenko, a declarat că soldaţii ruşi s-au expus la o cantitate „şocantă” de radiaţii nucleare, afirmând că unii dintre ei ar putea avea mai puţin de un an de trăit.

„Au săpat pământ gol contaminat cu radiaţii, au colectat nisip radioactiv în saci, au respirat acest praf”, a declarat Gulashchenko pe Facebook, vineri, după ce a vizitat zona de excludere de la Cernobîl.

Misiune sinucigașă pentru ruși

Militarii ruși au trecut cu vehiculele blindate prin Pădurea Roșie, cea mai radioactivă zonă de la Cernobîl, la finalul lunii martie. Ei nu au folosit echipament de protecție anti-radiații, un gest sinucigaș, e de părere o sursă citată de Reuters, dat fiind că praful radioactiv inhalat le-ar putea provoca răni grave.

Cei doi martori erau de serviciu când tancurile rusești au intrat în Cernobîl pe 24 februarie și au preluat controlul asupra centralei. Acolo, personalul este încă responsabil pentru depozitarea în siguranță a combustibilului nuclear uzat și pentru supravegherea sitului.

După capturarea centralei, rușii au declarat că radiațiile erau în limite normale și că acțiunile lor au împiedicat posibile „provocări nucleare” ale naționaliștilor ucraineni. Moscova a negat anterior că armata sa a pus în pericol instalațiile nucleare din interiorul Ucrainei.

Citeste si:
Beri străine pe rafturile magazinelor din Moscova, deși...
Beri străine pe rafturile...

„Nimeni nu merge în Pădurea Roșie...pentru numele lui Dumnezeu”

Pădurea Roșie și-a primit numele după ce zeci de kilometri pătrați de pini au devenit roșii, după ce au absorbit radiații de la explozia din 1986, unul dintre cele mai grave dezastre nucleare din lume. Accesul este interzis în acea zonă chiar și pentru angajați.

„Nimeni nu merge acolo...pentru numele lui Dumnezeu. Nu este nimeni acolo”, a declarat directorul interimar al centralei de la Cernobîl, Valey Seida, pentru sursa citată.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Aprilie 2022 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.