Soldații ruși au început să se retragă de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl, asupra căreia au preluat controlul în prima zi de război, a transmis un înalt responsabil al Pentagonului. 300 de militari, detectați cu doze mari de radiații în organism după ce au trecut prin cea mai contaminată zonă de la Cernobîl, au fost evacuați cu autobuzele. Ei au ajuns la Centrul de Medicină Radiologică cu simptome ale sindromului iradierii acute. Aceeași sursă asigură că nu sunt primii soldați cu astfel de probleme de sănătate.

Soldații ruși se retrag de la Cernobîl, după ce au răscolit praful din Pădurea Roșie

Forțele ruse diagnosticate cu sindromul iradierii acute au fost evacuați din zona Cernobîl cu șapte autobuze, potrivit unui oficial ucrainean, care a citat surse belaruse, conform El Mundo.

În această săptămână, au apărut informații că un convoi de la Moscova a traversat Pădurea Roșie, cea mai radioactivă zonă din jurul centralei nucleare. Angajații au povestit că blindatele rușilor au ridicat nori de praf radioactiv.

Fiind inhalat, acesta le-ar putea provoca răni grave. Militarii evacuați au ajuns la Centrul de Medicină Radiologică cu simptome ale sindromului iradierii acute și aceeași sursă notează că nu sunt primii care au acuzat astfel de probleme de sănătate.

„Încep să se repoziționeze”

Știrea retragerii armatei ruse de la Cernobîl a fost confirmată și de un înalt oficial de la Pentagon, sub protecția anonimatului. „Credem că sunt pe punctul de a pleca, nu vă pot spune dacă au plecat cu toţii".

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a mai spus că „mai puţin de 20%” din forţele ruse, a căror înaintare asupra Kievului a fost blocată de rezistenţa ucraineană, „încep să se repoziţioneze” în direcţia Belarusului.

„Considerăm că se repoziţionează în Belarus. Nu avem un număr exact, dar aceasta este estimarea noastră preliminară”, a spus John Kirby într-un briefing de presă, subliniind că niciuna dintre unităţi nu pare să părăsească vecinătatea Ucrainei.

„Nu este un detaliu", a subliniat el. „Dacă ruşii ar fi serioşi în privinţa unei detensionări, pentru că asta afirmă, i-ar trimite acasă. Dar nu asta fac", a mai spus purtătorul de cuvânt.

Citeste si:
Explozii puternice la o rafinărie din Krasnodar. Rușii spun că au...
Explozii puternice la o...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 Martie 2022 - 12 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.