Rușii și-au retras forțele din partea de nord a Ucrainei, inclusiv de lângă Kiev, căci scopul nu ar fi fost niciodată cucerirea Capitalei, ci ocuparea părții de sud-est a teritoriului vecin, pentru accesul la mare și pentru lipirea Crimeei de Moscova. Președintele rus Vladimir Putin mai are la dispoziție doar o lună pentru a-și atinge obiectivul, până pe 9 mai, când este marcată Ziua Victoriei. Totuși, planul liderului de la Kremlin pare șubred, având în vedere că în aproape o lună și jumătate de război forțele sale nu au cucerit prea mult teritoriu din Ucraina.

Vladimir Putin mai are doar o lună la dispoziție pentru a-și atinge obiectivul

În data de 24 februarie, forțele moscovite au invadat Ucraina din punctele pe care le ocupau deja, însă ilegal. Cu fiecare zi, au creat o fâșie ofensivă simultan înspre Odesa, pe malul mării, și înspre Kiev, pe lângă granița lor, spre Belarus. Azi, ele guvernează o mică parte din Herson, o zonă din Melitopol și o parte din orașul Berdiansk. Lupta continuă, dar pe zone mult mai mici decât zilele precedente.

Soldații ruși s-au retras din nord, din Cernihiv și orașele apropiate și de lângă capitala Kiev. Aici, unele localități au fost luate de ruși, apoi recucerite de ucraineni. Miza, în prezent, este porțiunea de la est la sud, din Harkov spre Mariupol și până la Herson.

Scopul lui Vladimir Putin ar fi să anexeze orașele de lângă granițele lor: regiunea Sumî, Harkov, Donbas, toată zona de sud-est - până în Herson. În cazul în care rușii vor reuși să ocupe aceste zone, ne putem aștepta la noi republici separatiste pe teritoriul Ucrainei, locuri unde s-ar putea face referendumuri în vederea unei viitoare alipiri de Rusia, pe modelul Donețk, Lugansk și Crimeea, conform Observator.

Război Rusia - Ucraina, ziua 42

Armata rusă a plecat din Kiev și din nordul Ucrainei, dar oficialii NATO cred că trupele se repoziționează pentru o ofensivă totală în Donbas. Au avut loc explozii în regiunea Lvov, în orașul Radekhiv din vestul Ucrainei. Vassily Nebenzia, consilierul de securitate al Rusiei la ONU, a declarat că 600.000 de civili ucraineni au fost evacuaţi în Rusia, dar aceştia au venit de bunăvoie, nu „sub constrângere sau răpiţi", așa cum acuză Occidentul.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Ziua este marcată și de noi vești din partea Europei: un al cincilea set de măsuri împotriva Rusiei, după masacrul de la Bucea. Noile sancțiuni vor fi cele mai dure, dat fiind că implică atât băncile, cât și exporturile de cărbune. De asemenea, se discută și despre pedepsirea individuală a fiicelor lui Vladimir Putin, Katerina și Maria.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Aprilie 2022 - 09 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.