Uniunea Europeană (UE) discută „de urgență” noi sancțiuni împotriva Moscovei, după descoperirea unui număr mare de cadavre ale unor civili în regiunea Kievului, în special la Bucea, a anunțat luni șeful diplomației europene, Josep Borrell.

Borrell: UE discută „de urgență” noi sancțiuni împotriva Rusiei

„UE condamnă în termenii cei mai puternici atrocităţile raportate comise de forţele armate ruse în mai multe oraşe ucrainene ocupate, care acum au fost eliberate”, a adăugat oficialul într-un comunicat.

Un nou pachet de sancțiuni este în discuție între Cei 27. Pentru adoptarea acestora, este nevoie de unanimitate. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a amintit de sancțiuni individuale și măsuri privind „cărbunele și petrolul”, însă nu a precizat achizițiile de gaz, subiect care îi frământă pe europeni.

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut de asemenea duminică noi măsuri împotriva Moscovei după descoperirea cadavrelor unor civili la Bucea, crime atribuite armatei ruse pe care acesta le-a calificat drept „crime de război”.

Reuniune a miniștrilor de Externe din UE

O reuniune a miniștrilor de Externe din UE este programată pe 11 aprilie, la Luxemburg. Totodată, un summit european extraordinar consacrat conflictului din Ucraina, situației economice și apărării europene este prevăzut pentru finalul lunii aprilie, începutul lunii mai, a anunțat Josep Borrell.

Rusia respinge acuzațiile

Rusia a repsins „categoric” luni acuzațiile ucrainene conform cărora forțele sale ar fi ucis civili în orașul ucrainean Bucea și a spus că spusele Kievului în această privință ar trebui tratate cu o marjă de îndoială.

„Respingem toate acuzaţiile în acest sens”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Duminică, autoritățile ucrainene au declarat că investighează posibile crime comise de armata moscovită după ce au descoperit sute de trupuri fără viață risipite în localitățile de la periferia Kievului, după retragerea forțelor ruse din zonă.

Faptele și cronologia evenimentelor din Bucea nu susțin versiunea Ucrainei a evenimentelor, a adăugat Peskov. El a îndemnat liderii internaționali „să nu se grăbească cu declarații de condamnare” și „să solicite informații din diverse surse”.

„Și cel puțin să ne asculte argumentația”, a completat oficialul. Kremlinul cere discutarea problemei „la cel mai înalt nivel” și de aceea a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

„Diplomaţii noştri îşi vor continua eforturile active pentru ca problema să apară pe agenda Consiliului de Securitate", a promis Peskov, completând că este „o chestiune prea serioasă”.

Citeste si:
Zelenski, noi sancțiuni împotriva Rusiei și aliaților săi: „Peste...
Zelenski, noi sancțiuni...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Aprilie 2022 - 03 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.