La patru zile după invazia rusă în Ucraina, în data de 27 februarie, președintele rus Vladimir Putin a ordonat comandamentului militar să pună forțele de descurajare nucleară în alertă maximă după declarațiile agresive ale țărilor NATO. Indicația sa către ministrul rus al Apărării și șeful Statului Major General al armatei a ridicat amenințarea că tensiunile cu Occidentul din cauza războiului ar putea duce la utilizarea armelor nucleare. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a explicat pentru PBS Newshour, în cadrul unui interviu, în ce situație ar folosi Rusia armele nucleare. Conform lui Dmitri Peskov, un astfel de atac s-ar produce în cazul unui pericol la adresa „existenței statului”, nu ca urmare a conflictului armat din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a anunțat în ce situație ar folosi Rusia armele nucleare

„Orice rezultat al operaţiunii (în Ucraina), desigur, nu este un motiv pentru utilizarea unei arme nucleare. Avem un concept de securitate care spune foarte clar că numai atunci când există o ameninţare pentru existenţa statului, în ţara noastră, putem folosi şi vom folosi efectiv arme nucleare, pentru a elimina ameninţarea la adresa existenței ţării noastre", a declarat Dmitri Peskov, potrivit CNN.

Chestionat cu privire la afirmațiile președintelui SUA, Joe Biden, care l-a numit pe Vladimir Putin „măcelar” și a declarat că liderul de la Kremlin nu ar trebui să mai rămână la putere, Dmitri Peskov a spus că „este destul de alarmant”.

„Este o insultă personală. Desigur, este complet inacceptabil. Nu este de competenţa preşedintelui Statelor Unite să decidă cine va fi şi cine este preşedintele Federaţiei Ruse”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

În interviul acordat PBS Newshour, oficialul rus a negat că forțele ruse au vizat în mod deliberat civili în Ucraina, în pofida rapoartelor armatei ucrainene și declarațiilor jurnaliștilor și refugiaților.

„Nu bombardează apartamente, nu bombardează bunuri civile. Ei doar bombardează și vizează infrastructura militară”, a completat Dmitri Peskov.

Biden nu vrea o schimbare de regim în Rusia

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a spus presei, duminică, faptul că nu dorește o schimbare de regim în Rusia, la o zi după ce a afirmat că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, „nu poate rămâne la putere”.

Citeste si:
Volodimir Zelenski: Doar Rusia poate folosi arme nucleare în Europa
Volodimir Zelenski: Doar...

„Pentru Dumnezeu, omul ăsta nu poate rămâne la putere”, a izbucnit Joe Biden în fața mulțimii strânse să-i asculte discursul la Palatul Regal din Varşovia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avut o reacție imediată, la cererea jurnalistului CNN Frederik Pleitgen. „Nu domnul Biden decide asta (dacă Vladimir Putin rămâne sau nu la putere - n.r.). Aceasta este doar alegerea poporului Federațiai Ruse”, i-a declarat Dmitri Pesckov lui Frederik Pleitgen.

Ulterior, Casa Albă a remis presei o precizare în care arată că Joe Biden nu a îndemnat la schimbarea regimului de la Moscova în declarația sa. „Ce a vrut președintele să spună este că Putin nu poate fi lăsat să-și exercite puterea asupra vecinilor săi sau a regiunii. (Joe Biden) nu a vorbit despre puterea lui Putin în Rusia sau despre o schimbare de regim”, a declarat un oficial de la Casa Albă pentru Reuters, după discurul lui Joe Biden de la Varșovia.

Citeste si:
Va candida sau nu Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din 2024
Va candida sau nu Vladimir...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Martie 2022 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.