Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a spus presei, duminică, faptul că nu dorește o schimbare de regim în Rusia. Mesajul său vine la o zi după ce a afirmat că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, „nu poate rămâne la putere”.

Președintele american Joe Biden spune că nu vrea o schimbare de regim în Rusia

La ieşirea de la slujba de la biserica din Washington unde mersese, înainte de a urca în maşină, Joe Biden a fost întrebat de un reporter din grupul care îl urmărea dacă vrea ca „Putin să fie răsturnat”. Răspunsul a fost „nu”.

Sâmbătă, șeful de stat american a susținut că președintele Rusiei „nu poate rămâne la putere”. Declarația sa a fost interpretată ca o schimbare de direcție a politicii externe americane.

„Pentru Dumnezeu, omul ăsta nu poate rămâne la putere”, a izbucnit Joe Biden în fața mulțimii strânse să-i asculte discursul la Palatul Regal din Varşovia.

Liderul de la Casa Albă nu s-a ferit să-l facă tupeist și mincinos pe Vladimir Putin, care, după ce a declanșat război în Ucraina, a invadat-o sub pretextul „denazificării” țării.

„Astăzi, Rusia a strangulat democrația și vrea să o facă și în alte părți, nu numai la ea acasă. Sub pretextul fals al solidarității etnice, (Putin - n.r.) a negat națiunile vecine. Putin are tupeul să spună că denazifică Ucraina. E o minciună, e cinic - și el știe asta. Și este și nerușinare, pe deasupra.

Președintele Zelenski a fost ales democratic, este evreu, familia tatălui său a fost exterminată în holocaustul nazist, iar Putin are îndrăzneala - ca toți autocrații dinaintea lui - să creadă că poate face ce vrea”, a mai spus Joe Biden în discursul său.

Reacția Kremlinului

La scurt timp a venit și replica Rusiei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avut o reacție imediată, la cererea jurnalistului CNN Frederik Pleitgen.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

„Nu domnul Biden decide asta (dacă Vladimir Putin rămâne sau nu la putere - n.r.). Aceasta este doar alegerea poporului Federațiai Ruse”, i-a declarat Dmitri Pesckov lui Frederik Pleitgen.

Ulterior, Casa Albă a remis presei o precizare în care arată că Joe Biden nu a îndemnat la schimbarea regimului de la Moscova în declarația sa.

„Ce a vrut președintele să spună este că Putin nu poate fi lăsat să-și exercite puterea asupra vecinilor săi sau a regiunii. (Joe Biden) nu a vorbit despre puterea lui Putin în Rusia sau despre o schimbare de regim”, a declarat un oficial de la Casa Albă pentru Reuters, după discurul lui Joe Biden de la Varșovia.



Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Martie 2022 - 12 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.