Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a declarat într-un interviu pentru CNN că aşa-numita operaţiune militară specială declanşată de Rusia în Ucraina „nu a reuşit încă”, completând că aceasta este încă în curs și că se desfășoară „strict conform planului” stabilit. Oficialul insistă că forțele moscovite nu atacă ținte civile în Ucraina, acuzând militarii ucraineni că folosesc civilii drept scut de luptă. Explicând de ce zboară rachetele prin Ucraina, el a spus că „Vladimir Putin nu e supărat pe ucraineni, dar este supărat pe acei oameni din Ucraina care vor să facă parte din NATO”. 

 

Rusia/Dmitri Peskov a explicat într-un interviu pentru CNN de ce zboară rachetele prin Ucraina

„Putin nu e supărat pe ucraineni.Este supărat pe acei oameni din Ucraina care vor să facă parte din NATO și care vor să aducă rachete nucleare americane pe teritoriul lor. Este supărat pe acei oameni din Ucraina care le interzic oamenilor să vorbească limba rusă în țara lor”, i-a spus acesta jurnalistei de la CNN Christiane Amanpour.

Întrebat dacă președintele rus încearcă să sperie restul lumii cu amenințarea unei operațiuni nucleare, oficialul de la Kremlin a dat un răspuns vag: „Preşedintele Putin intenţionează să facă lumea să asculte şi să ne înţeleagă îngrijorările.

De câteva zeci de ani nimeni nu ne ascultă. (...) Avem o doctrină de securitate internă, este publică, puteți citi acolo toate motivele folosirii armelor nucleare. Și dacă este o amenințare existențială pentru țara noastră, atunci acestea pot fi folosite în acord cu doctrina noastră”.

Scopul strategic al lui Putin

Întrebat fiind care este scopul strategic al lui Vladimir Putin atunci când armata distruge infrastructura civilă, acesta susține că e acela de a „curăța” zona de regimentele naționaliste din Ucraina.

„Scopul strategic este acela de a curăţa Mariupolul de regimentele naţionaliste care sunt acolo sub acoperire şi nu îi lasă să iasă pe oameni din oraş, iar asta e problemă. Acum, noi primim mulţi refugiaţi de acolo care ne spun – şi sunt martori oculari - pur şi simplu că sunt folosiţi ca scuturi, că naţionaliştii îi omoară pe oamenii care vor să părăsească oraşul. Scopul nostru este să scăpăm de aceşti tipi răi”, spune Peskov.

În ceea ce priveşte acuzaţiile conform cărora Rusia ar deporta civili din Mariupol, Peskov susţine că este o ştire falsă şi reclamă un război informaţional. El a ţinut să precizeze că scopul operaţiunii este acela de a „scăpa” de potenţialul militar al Ucrainei, arătând că de aceea armata rusă „ţinteşte numai facilităţi militare pe teritoriul Ucrainei, nu civili”.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Cât despre părerea sa în ceea ce îi privește pe rușii care încearcă să părăsească țara lor natală, Dmitri Peskov a răspuns: „Este alegerea oamenilor și nimeni nu le pune nicio piedică”.

De asemenea, oficialul de la Kremlin a respins ideea existenței unei propagande ruse și acuză vestul de propagandă, afirmând că „el (n.r. vestul) e maestrul propagandei”, de la care Rusia ar putea lua lecții.


Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Martie 2022 - 02 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.