China a negat, luni, informația conform căreia Rusia i-ar fi cerut ajutor militar și economic pentru invazia din Ucraina și denunță că „SUA răspândesc știri false despre Beijing”. 

 

China: Rusia nu a cerut Beijingului ajutor militar pentru invazia din Ucraina

„În ultimul timp, SUA răspândesc ştiri false despre China", a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian, în timpul unei conferinţe de presă zilnice, întrebat despre informaţiile publicate în The New York Times (NYT).

„Este complet fals, este pură dezinformare. China şi-a expus clar şi consistent poziţia cu privire la criza din Ucraina. Jucăm un rol constructiv şi evaluăm situaţia în mod imparţial şi independent. A denigra poziţia Chinei nu este un lucru acceptabil”, a completat el.

NYT a scris duminica aceasta că Rusia a cerut ajutor militar și economic Chinei pentru a continua războiul deschis în Ucraina și a ocoli sancțiunile occidentale. Totul după ce SUA a avertizat China să nu acorde sprijin Moscovei.

Publicația americană, care a citat responsabili sub protecția anonimatului, a informat că Rusia a cerut Chinei să îi furnizeze echipament militar și ajutor economic pentru a depăși sancțiunile internaționale. Responsabilii nu au menționat natura ajutorului cerut și nici dacă Beijingul a răspuns.

„Supraveghem îndeaproape măsura în care China furnizează, într-un fel sau altul, asistenţă materială sau economică Rusiei", a declarat Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui american, duminică, la CNN.

„Am făcut cunoscut Beijingului că nu vom rămâne pasivi şi nu vom lăsa nicio ţară să compenseze pierderile Rusiei cauzate de sancţiunile economice", a adăugat el.

„Absolut, vor fi consecinţe în cazul unor acţiuni importante vizând să ocolească sancţiunile", a avertizat Jake Sullivan.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar primi ajutor din partea Chinei

De la începutul conflictului militar în Ucraina, în data de 24 februarie, China, în legături bune cu Rusia, s-a abținut să îl îndemne pe președintele rus Vladimir Putin să-și retragă trupele din Ucraina, în timp ce aproape toți liderii lumii au făcut-o.

Dacă Beijingul va ajuta Moscova, „China s-ar expune la sancțiuni substanțiale și ar deveni un paria. Refuzul ar menține deschisă posibilitatea cooperării” cu Occidentul, a prognozat pe Twitter diplomatul american Richard Haass, preeșdintele think-tankului Council on Foreign.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Martie 2022 - 11 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.