Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, duminică seară, în mesajul său zilnic, că doar Rusia poate folosi arme nucleare în Europa. Oficialul a criticat și sugestia ministrului rus al Apărării, că Ucraina s-ar pregăti să utilizeze o „bombă murdară” în război. 

Președintele Volodimir Zelenski a spus că doar Rusia poate folosi arme nucleare în Europa

Volodimir Zelenski a criticat sugestia ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, în discuțiile telefonice cu omologi occidentali, că Ucraina ar fi gata să folosească o „bombă murdară” în războiul actual.

„Dacă cineva poate folosi arme nucleare în această parte a Europei, poate fi doar o singură sursă şi această sursă este cea care i-a ordonat tovarăşului Şoigu să sune ici şi colo”, a spus liderul de la Kiev în mesajul său video.

Acesta a completat că tot acest „carusel telefonic” al lui Șoigu arată clar: „Toată lumea înţelege bine totul. Înţelege cine este sursa a tot ce este murdar ce se poate imagina în acest război”.

Zelenski respinge acuzațiile rusești legate de „bomba murdară”

Liderul de la Kiev a respins duminică acuzațiile Rusiei potrivit cărora Ucraina pregătește provocări folosind o „bombă murdară”, așa cum a spus ministrul rus al Apărării în discuții telefonice cu omologi din NATO.

„Dacă Rusia dă telefon şi spune că Ucraina pregăteşte ceva, înseamnă un singur lucru: Rusia a pregătit deja toate acestea. Cred că acum lumea trebuie să reacţioneze cât mai dur posibil", a declarat Volodimir Zelenski pe reţelele sociale.

Dacă Rusia a pregătit „o nouă etapă în escaladare, trebuie să vadă acum, în mod preventiv şi înaintea uneia dintre noile sale murdării, că lumea nu va accepta asta”, a completat el.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Președintele ucrainean a subliniat că amenințarea Rusiei de a folosi arme nucleare, „și chiar mai mult împotriva țării noastre care a renunțat la arsenalul său nuclear (...) este un motiv atât pentru sancțiuni, cât și pentru un sprijin din ce în ce mai important pentru Ucraina”.

Anterior, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat pe rețelele sociale că „invențiile rusești despre Ucraina care se pregătește să folosească o bombă murdară sunt pe cât de absurde, pe atât de periculoase”.

„Rușii își acuză adesea pe alții de ceea ce pregătesc ei”, a mai spus șeful diplomației de la Kiev.

Duminică, în cursul discuţiilor telefonice cu omologii săi din Marea Britanie, Franța și Turcia, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi-a exprimat „îngrijorările sale legate de eventuale provocări din partea Ucrainei, prin recurgerea la o bombă murdară”, conform unui comunicat al serviciilor sale.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Octombrie 2022 - 12 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.