Operatorul căilor ferate naţionale din Finlanda va suspenda luni serviciile între Helsinki şi oraşul Sankt Petersburg din Rusia. Astfel, țara închide una dintre ultimele rute de transport public pentru ruși către Uniunea Europeană (UE). Granița dintre cele două teritorii rămâne deschisă pentru traversări cu mașina personală.

 

Finlanda, nouă sancțiune împotriva Rusiei: închide una dintre ultimele rute de transport public pentru ruși către UE

Operatorul VR a primit instrucțiuni din partea statului că nu mai este potrivit să mențină serviciul către Sankt Petersburg, a declarat șeful VR trafic pasageri, Topi Simola, vineri, într-un comunicat.

„Deci suspendăm traficul pentru moment”, a spus oficialul.

Trenurile din Rusia către capitala Helsinki au fost pline de ruși de la declanșarea invaziei în Ucraina și după ce închiderile reciproce ale spațiului aerian au întrerupt legăturile de zbor între Rusia și Uniunea Europeană. Granița dintre Finlanda și Rusia va rămâne deschisă pentru traversări cu mașina particulară.

Ministrul finlandez al managementului proprietăților de stat Tytti Tuppurain a declarat pentru cotidianul din țară, Helsingin Sanomat, că unul dintre motivele menținerii serviciilor de tren până acum a fost să permită finlandezilor care trăiesc în Rusia să se întoarcă în Finlanda.

„Acum este evident că situația s-a schimbat pentru (n.r. trenurile) Allegro și în continuare traficul (...) nu mai este potrivit”, a adăugat Topi Simola.

Kremlinul a amenințat Finlanda și Suedia cu „repercusiuni militare grave” dacă încearcă să adere la NATO

Kremlinul a avertizat, în data de 25 februarie - a doua zi de război - Finlanda și Suedia cu privire la „repercusiuni militare și politice grave” dacă se alătură NATO în contextul războiului din Ucraina. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, a declarat că aderarea țării la NATO ar putea avea „consecințe nefaste”.

Declarația sa vine după ce premierul finlandez Sanna Marin a declarat, după începerea conflictului armat în Ucraina, că dezbaterea din țara sa privind aderarea la NATO „se va schimba” din cauza acțiunilor Rusiei.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Întrebată vineri despre acest lucru, Zaharova a răspuns că „politica guvernului finlandez de nealiniere militară este un factor important în asigurarea securității și stabilității în nordul Europei”. Mesajul ei a fost transmis și pe Twitter de ministerul rus de externe.

„În același timp, nu putem să nu remarcăm eforturile NATO și ale celorlalte state membre ale acestei alianțe de a implica Finlanda și Suedia (n.r. care la rândul ei nu face parte din NATO) în această alianță”, a mai spus Zaharova.

Oficialul a mai spus că „intensitatea interacțiunilor practice dintre Helsinki și Stockholm și NATO „nu reprezintă nimic nou”.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Martie 2022 - 01 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.