Finlanda a început să construiască un zid de 200 de kilometri la hotare cu Rusia pentru a-și spori securitatea. Autoritățile de la Helsinki au luat această decizie după ce numărul rușilor care încearcă să fugă din țară pentru a scăpa de recrutare a crescut tot mai mult în ultima perioadă.

Finlanda a început să construiască un gard la graniță cu Rusia

Începând de marți, Finlanda a început să ridice un gard cu o lungime de 200 de kilometri la granița cu Rusia. Poliția de frontieră din Finlanda a anunțat că acest gard va avea o înălțime de trei metri, iar în partea superioară va fi intalată sârmă ghimpată. Toate aceste măsuri au fost luate pentru securitatea țării, după ce tot mai mulți ruși încearcă să treacă granița spre Finlanda de teama de a fi recrutați.

Finlanda și Rusia împart o graniță comună de 1.340 de kilometri, cea mai lungă graniță din Uniunea Europeană. Din momentul în care Putin a promulgat o lege care permite mobilizarea bărbaților, rușii sunt tot mai speriați și o bună parte dintre aceștia încearcă să plece din țară. Din această cauză, Finlanda a decis să se asigure că rușii nu vor ajunge pe teritoriul lor în speranța de a fugi de oridinul președintelui rus.

Autoritățile finlandeze au început marți cu defrișarea pădurii pentru ca mai apoi să înceapă lucrările la gardul de la punctul de trecere a frontierei de la Imatra. Din luna martie, Finlanda a stabilit că va amenaja drumurile și va instala gardul. De asemenea, în anumite puncte vor fi instalate și camere de supraveghere cu vedere pe timp de noapte, lumini și difuzoare. Poliția de frontieră susține că până la sfârșitul lunii iunie ar trebui să fie finalizat un proiect-pilot pe o lungime de trei kilometri.

Aderarea Finalndei la NATO. Rusia se opune total deciziei

Odată cu declanșarea războiului din Ucraina, atât Finlanda, cât și Suedia s-au îngrijorată pentru securitatea și integritatea propriului teritoriu. Cele două țări nordice au decis să adere la NATO pentru a fi asigurate și susținute în cazul unui posibil atac din partea Rusiei. Autoritățile de la Moscova nu au fost nici pe departe încântate de decizia Finlandei și Suediei, lansând constant amenințări la adresa celor două țări.

Citeste si:
Finlanda devine oficial al 31-lea stat membru NATO. Stoltenberg: ”O...
Finlanda devine oficial al...

Cu toate acestea, în iulie 2022, Suedia și Finlanda au semnat protocoalele de aderare la blocul militar NATO, după ce la data de 18 mai, Finlanda și Suedia au depus cererile de aderare la NATO în mod oficial.

„Finlanda şi Suedia au terminat discuţiile despre aderare la sediul NATO din Bruxelles, luni, 4 iulie, aşa cum a fost stabilit de către liderii NATO la Summitul din Madrid. Ambele state au confirmat oficial dorinţa şi abilitatea de a respecta angajamentele şi obligaţiile politice, legale şi militare ale apartanenţei la NATO”, se arată în document.

În prezent, parlamentul din Finlanda a început să dezbată un proiect de lege prin care să grăbească procedurile pentru aderarea la NATO, iar votul final este așteptat miercuri.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Martie 2023 - 02 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.