După mai multe săptămâni de discuții și afirmații despre intenția de a adera la alianța militară NATO, Finlanda și Suedia au depus cererile de aderare în mod oficial. Cele două țări s-au văzut nevoite să recurgă la un asemenea pas după ce forțele armate ruse au atacat Ucraina. Președintele Turciei, Recep Erdogan, a declarat că va refuza aderarea statelor scandinave la NATO, considerând această decizie „o greșeală”. Aceeași părere o au și autoritățile de la Kremlin care au tot atenționat țările nordice că nu vor trece cu vederea o asemenea decizie.

Finlanda și Suedia a depus cererea de aderare la NATO

Secretarul general al alianţei militare, Jens Stoltenberg, a declarat că Finlanda și Suedia și-au depus în mod oficial cererile de aderare la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. După ani de zile de neutralitate în zona de nord cele două state au decis să își întărească securitatea națională. Această decizie a fost generată de ororile făcute de armata rusă pe teritoriul Ucrainei.

Stoltenberg a primit cererile de aderare de la ambasadorii Finlandei şi Suediei la sediul NATO din Bruxelles.

„Cererile pe care le-aţi depus astăzi reprezintă un pas istoric. Aliaţii vor lua acum în considerare următorii paşi pe drumul vostru spre NATO”, a declarat secretarul general NATO.

Stoltenberg a mai spus că interesele de securitate ale tuturor aliaţilor trebuie să fie luate în considerare, iar NATO este decisă să analizeze toate aspectele şi să ajungă la concluzii cât mai rapide pentru a nu îngreuna procesul. Alături de secretarul general NATO a fost prezent și Klaus Korhonen, ambasadorul Finlandei la NATO, şi Axel Wernhoff, ambasadorul Suediei la NATO.

Rusia amenință, Turcia este împotriva aderării statelor la NATO

Autoritățile de la Moscova au avertizat de mai multe ori țările scandinave că intenția lor de a adera la NATO nu va fi fără consecințe, iar Rusia nu va trece cu vederea acest lucru. Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a comentat decizia de aderare la NATO a celor două țări.

"Nu trebuie (Finlanda și Suedia, n.r.) să-și facă iluzii că vom tolera asta", a spus Riabkov.

Și președintele Turciei, Recep Erdogan, a declarat că nu este de acord cu această decizie și nu va accepta această aderare, deoarece i se pare ca este „o greșeală”. Totuși, lucrurile ar putea să se schimbe dacă Finlanda și Suedia vor negocia cu Turcia poziția lor față de militanții kurzi.

Există rapoarte conform cărora nu ne vor extrăda terorişti. Nu vom spune da acestor două ţări care vor să adere la NATO”, anunța Erdogan.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Mai 2022 - 12 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.