Finlanda a fost desemnată vineri „cea mai fericită țară din lume”, a cincea oară la rând, într-un clasament. Cu un scor de 7,82 din 10, țara nordină cu 5,5 milioane de locuitori se află înaintea Danemarcei, Islandei, Elveției și a Țărilor de Jos, într-un top 10 neschimbat al clasamentului, dominat de țările europene, mai ales de cele din Europa de Nord. Libanul și Afganistanul ocupă ultimele locuri. 

Finlanda a fost desemnată pentru a cincea oară la rând „cea mai fericită țară din lume”

„Țările care au înregistrat cele mai mari progrese (n.r. în clasament) au fost Serbia, Bulgaria şi România. Ţările cel mai prost clasate sunt Liban, Venezuela şi Afganistan", conform „World Happiness Report" (n.r. Raportul Mondial al Fericirii), un studiu anual sponsorizat de Organizaţia Naţiunilor Unite şi lansat în urmă cu un deceniu.

Libanul ajunge pe penultimul loc, cu un scor de 2,95 puncte, după Zimbabwe și chiar înaintea Afganistanului, ultima țară din clasamentul pe 2022, cu un scor de 2,40.

Germania și Canada au coborât un loc, ajungând pe pozițiile 14 și 15, dar înaintea Statelor Unite, care ocupă locul 16, potrivit clasamentului oficial care cuprinde aproximativ 150 de țări.

Franța e pe locul 20, „cea mai bună poziție de la lansarea studiului”, în vreme ce Regatul Unit își păstrează locul 17. Printre celelalte mari puteri, Brazilia se află pe locul 38, Japonia pe 54, iar Rusia scade în clasament, ajungând pe locul 80.

Studiul folosește sondaje Gallup în care oamenii sunt întrebați care este nivelul lor de fericire. Printre criteriile utilizate pentru evaluare sunt incluse Produsul Intern Brut (PIB), nivelul de solidaritate, de libertate individuală și de corupție.

Foto: happiness-report.s3.amazonaws.com


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Martie 2022 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.