Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat sâmbătă un apel Moscovei, afirmând că este „timpul" să discutam despre „pace şi securitate, motivând că, în caz contrar, vor fi pierderi pe mai multe generații. Negocierile de până acum între cele două țări nu au avut un rezultat concret, dar șeful delegației ruse a anunțat că a remarcat o „apropiere” a pozițiilor în privința unor chestiuni. Pe de cealaltă parte, un consilier prezidențial ucrainean a apreciat că „declarațiile părții ruse sunt doar cererile lor de la început și nimic mai mult”. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski face un nou apel la discuții către Rusia

„Negocieri legate de pacea şi securitatea pentru Ucraina sunt singura şansă a Rusiei de a minimiza daunele cauzate de propriile greşeli", a declarat Volodimir Zelenski într-un videoclip postat pe Facebook.

„Este timpul să ne întâlnim. E timpul să discutăm. Este timpul să restabilim integritatea teritorială şi justiţia pentru Ucraina", a pledat președintele ucrainean.

„În caz contrar, a avertizat el, pierderile pentru Rusia vor fi de aşa natură încât va fi nevoie de mai multe generaţii ca să-şi revină”, a completat șeful statului.

Tratative fără rezultat

Mai multe runde de discuții între Kiev și Moscova au avut loc față în față și prin videoconferință de la începutul conflictului militar în Ucraina, 24 februarie. Cea mai recentă, a patra, s-a discutat luni la nivelul delegațiilor care negociază de la distanță. Șeful delegației ruse, Vladimir Medinski, a afirmat vineri că a remarcat o „apropiere” a pozițiilor în chestiunea unui statut neutru al Ucrainei și progrese în ceea ce privește demilitarizarea țării.

„Subiectul statutului de neutralitate al Ucrainei şi al neaderării acesteia la NATO este unul din punctele-cheie ale negocierilor, este punctul în care părţile şi-au apropiat poziţiile cât mai mult posibil", a spus Vladimir Medinski.

Cu toate acestea, oficialul a remarcat „nuanțe” cu privire la „garanțiile de securitate” cerute de Ucraina. În schimb, unul dintre membrii delegației ucrainene, consilierul prezidențial Mihailo Podoliak, a indicat pe Twitter că „declarațiile părții ruse sunt doar cererile lor de la început și nimic mai mult”.

„Poziţia noastră nu s-a schimbat: încetarea focului, retragerea trupelor (ruse) şi garanţii puternice de securitate cu formule concrete", a scris el.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Tratativele, în „contradicții profunde”, dar cu un posibil „compromis”

Miercuri, Ucraina a informat că în discuțiile ruso-ucrainene persistă „contradicții profunde”, dar un „compromis” este în continuare posibil. Pe parcursul tratativelor au continuat bombardamentele ruse asupra orașelor ucrainene.

Cât despre orașul asediat Mariupol, unde un teatru în care se refugiaseră peste o mie de persoane a fost bombardat de armata rusă, Volodimir Zelenski a spus că peste 130 de supraviețuitori au putut fi scoși de sub dărâmături.

Oficialul a adăugat că, datorită coridoarelor umanitare instaurate în țară, peste 180.000 de ucraineni au putut să plece din calea forțelor ruse. Din data de 24 februarie, mai bine de 3,2 milioane de ucraineni au luat drumul exilului, aproape două treimi dintre ei spre Polonia.

Citeste si:
Anamaria Prodan face apel! Impresara este nemulțumită de decizia...
Anamaria Prodan face apel!...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Martie 2022 - 09 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.