Urmează a cincea rundă de negocieri de pace între Rusia și Ucraina, după ce luni tratativele s-au întrerupt pe motivul unei „pauze tehnice”. Mykhailo Podoliak şeful echipei ucrainene de negocieri cu Moscova, a dezvăluit pentru prima dată că cele două părți par să se îndrepte spre un compromis. În principiu, președintele rus Vladimir Putin nu renunță la condiția ca NATO să rămână departe de granița Rusiei. La pachet, cere Ucrainei să admită că a pierdut regiunile Crimeea, Donețk și Lugansk. 

Runda cinci de negocieri între Rusia și Ucraina

Rusia e de părere că este prematur orice „pronostic" cu privire la negocierile cu Ucraina. În schimb, un consilier al preşedinţiei ucrainene a apreciat drept posibil ca un acord de pace să fie încheiat până în luna mai, informează AFP.

„Munca celor două delegaţii (rusă şi ucraineană) continuă prin videoconferinţă, aceasta este o activitate complexă şi faptul că ea continuă este deja un lucru pozitiv", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

„Nu vrem să facem pronosticuri deocamdată", a adăugat Peskov, afirmând că preferă să aştepte „rezultate tangibile înainte de a informa populaţiile celor două ţări".

„În loc să ne dea ultimatumuri sau să ceară Ucrainei să capituleze, acum par a începe negocieri constructive”, a spus Ihor Zhovkva, adjunctul șefului cancelariei prezidențiale ucrainene, potrivit BBC.

Ce vrea Ucraina


  • încetarea focului și retragerea trupelor ruse;

  • garanții că nu se va repeta invazia;

  • despăgubiri pentru distrugeri.

Ce vrea Rusia


  • NATO să respingă candidatura Ucrainei;

  • Ucraina să recunoască pierderea Crimeei;

  • Ucraina să recunoască independența Republicilor Donețk și Lugansk.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Martie 2022 - 03 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.