Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut retragerea armatei și a muniției armatei ruse de pe teritoriul Transnistriei, în cadrul unei reuniuni a Adunării Generale a ONU.

Maia Sandu cere retragerea armatei din Transnistria

„Nu este doar o declarație. Aceasta este o necesitate. Voi lucra cu Rusia atât cât va fi necesar pentru a rezolva problema exporturilor de arme și a retragerii trupelor (din Transnistria – n.red.)”, – a spus președintele Moldovei.

Maia Sandu a reamintit că această problemă a fost ridicată anul trecut de însuși ministrul rus al Apărării. Transnistria și-a declarat independența față de Moldova în anul 1990. Populația din acea zonă vorbește limba rusă, au bancnotele lor, conducere proprie. Rusia oferă ajutor militar și economic Transnistriei și susține că armata rusă este acolo pentru o „operație de menținere a păcii”.

Totodată, comunitatea internațională recunoaște Transnistria ca parte a Republicii Moldova.

Summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999

Pe teritoriul Transnistriei sunt staționate unități ale Armatei a 14-a ruse. La Summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999, Rusia a promis că până la sfârșitul anului 2002 va retrage din Transnistria armata rusă și cele peste 20 de mii de tone de muniţie depozitate în satul Kolbasna, Rîbnița. După cum putem observa, acest lucru nu s-a întâmplat nici până în ziua de astăzi.

În mai 2017, Curtea Constituțională a Moldovei a decis în mai 2017 că prezența armatei ruse în Transnistria contrazice neutralitatea statului.

În urma alegerilor din noiembrie 2020, Maia Sandu a devenit președinte al Republicii Moldova. Fostul președinte, Igor Dodon, care promova ideile pro-ruse și era susținut de puterea de la Kremlin, a pierdut alegerile.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Martie 2022 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.