Rusia continuă recrutarea altor forțe care urmează să fie dislocate în teren. Garda Națională Rusă, care numără 200.000 de oameni, este flancată de o armată paralelă de ceceni, „voluntari”, mercenari arabi și paramilitari, scrie Il Fatto Quotidiano, citată de Rador. Ultimii despre care s-a aflat sunt cei 16.000 de „voluntari” din Siria, dar campania este activă în toată lumea, chiar și în Africa. 

Rusia a înrolat luptători ceceni și mercenari arabi pentru războiul din Ucraina

Prezența cecenilor și presupusa sosire a mercenarilor arabi în Ucraina răspunde tiparului sirian: Moscova are nevoie de elemente care să joace rolul de „gardieni”. Când președintele rus Vladimir Putin a trimis contingentul în salvarea lui Assad, acesta a implicat ulterior unitățile puse la dispoziție de liderul cecen Ramzan Kadîrov. În realitate, unitățile respective au îndeplinit funcția de „poliție militară”, patrulând în satele și în orașele din țara arabă.

Ei sunt o versiune caucaziană a companiei de securitate Wagner, mobilizată în Siria, Libia și în teatrul african, explică expertul Kamil Gallev, cunoscător al realităților militare.Toți specialiștii spun în cor: concentrarea masivă pusă în loc de liderul de la Kremlin la începutul invaziei în Ucraina nu a fost suficientă.

Cine sunt milițiile paralele angajate în război de Rusia și Ucraina

Sirienii

„Cei 16.000 de voluntari” din Orientul Mijlociu au fost promişi de ministrul Apărării, Serghei Şoigu. Vladimir Putin a spus că sunt „voluntari”, dar surse locale, raportate de Al Monitor, au relatat că satele au fost vizitate de „recrutori” trimiși de regimul Bashar Assad pentru a întocmi liste și a promite plăți și chiar și o amnistie pentru că au fost „de cealaltă parte”.

Soldații sirieni s-au antrenat la Alep, la Homs, și au devenit ași în a anihila inamicul. Listele ar urma să fie prezentate apoi comandamentelor ruse desfășurate din 2015 pentru a sprijini aliatul din Levant: cei care acceptă sunt supuşi unui scurt antrenament, după care vor fi trimiși să moară, sub zăpadă și bombe, pentru 300 de dolari pe lună (cu un angajament de 6 luni).

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Surse din Pentagon au confirmat pentru Wall Street Journal că „unii luptători se află deja în Rusia și vor fi trimiși în curând pe teren”. O sursă din adminitrația americană, citată de Financial Times, a declarat că răspunsul nu ar fi fost atât de masiv.

Mercenarii Wagner

Pe teren sunt prezenți și mercenarii „Grupului Wagner”, compania militară privată rusă atribuită puternicului om de afaceri Evgheni Prigozhin, pe care Moscova l-a trimis în Siria, Libia, Republica Centrafricană și Mali pentru a înăbuși revoltele interne și a proteja interesele miniere ale regimurilor prietene.

Chiar dacă este vizată de multe rechizitorii pentru încălcarea drepturilor omului, compania este prezentă în Ucraina de opt ani, fiind dislocată pe frontul separatist, dar desfășoară activități în apărarea intereselor rusești în cel puțin 30 de țări.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Publicația britanică Times scrie că la Kiev ar fi infiltrați aproape 400 de milițieni membri ai grupului. Ziarul a notat și că au existat cel puțin trei încercări de asasinare a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski imputabile membrilor acestor forțe speciale, tentative zădărnicite de o scurgere de informații de la serviciile secrete ruse.

Africanii

Prigozhin, companie contractantă, încearcă să extindă domeniul de recrutare în țările din Africa Centrală unde este prezentă, fiind trimisă de Rusia pentru a se îngriji de interesele strategice, energetice și miniere. Din Republica Centrafricană până în Mozambic şi Mali, unde sunt dislocați şi pentru a garanta stabilitate regimurilor prietene ale lui Vladimir Putin într-o funcție antijihadistă sau pentru a suprima disidența și revolta.

Citeste si:
Cum a reacționat Prigojin, liderul grupării de mercenari Wagner, la...
Cum a reacționat Prigojin,...

„Pe de o parte. nu este atât de uşor ca un civil sau militar care provine din acele părți să poată susține un conflict în orașele acoperite de zăpadă din Ucraina și nici să se organizeze zboruri pentru a-i duce în tabere de antrenament.

Pe de altă parte, însă, este de netăgăduit că Grupul are o capacitate de recrutare locală, miliția sa fiind foarte populară datorită trecutului de exploatare colonială. Există sate în care au fost ridicate statui în cinstea luptătorilor ruși”, e de părere analistul Pietro Orizio.

Cecenii

La război au intrat, chiar de la început, „pretorienii” lui Vladimir Putin, milițienii ferocelui cecen Ramzan Kadîrov pe care rușii îl numesc „Kadîrovți”. Potrivit unor estimări, aceștia nu ar fi mai mulți de 10.000 în teren, dar au un punct forte: cunosc Ucraina după participarea la ciocnirile pentru Donbass și Crimeea.

Citeste si:
România, pământ scump și râvnit. Străinii dețin o treime din...
România, pământ scump și...

Sunt echipați pentru a înăbuși revoltele și gherilele și nu sunt obișnuiți să lupte pe linia frontului, ci să impună ordinea în orașe. S-au născut ca milițieni loiali lui Kadîrov, fideli deci și președintelui rus, apoi au fost înregimentați în armată (garda națională), în anul 2016, după ce i-au reprimat pe separatiștii convertiți la Jihad.

Înainte de invazia rusă în Ucraina, Ramzan Kadîrov a adunat o mulțime uriașă de milițieni îmbrăcați în negru, spunându-i lui Volodimir Zelenski să-i ceară iertare lui Vladimir Putin. Veteranii din primul și al doilea război cecen au rămas în tranșee pentru a contracara invadarea peninsulei Crimeea în 2014.

Foreign Fighters și italieni

Nu se știe câți sunt în luptă în conflictul militar din Ucraina. În ajunul războiului, serviciile italiene de anti-terorism au raportat 60 de compatrioți de extremă dreapta, extremiști și mercenari care ar fi răspuns apelului milițiilor separatiste pro-ruse ce se opun democrațiilor libere, mai degrabă decât pentru cei 400 de dolari pe lună pe care i-ar fi primit pentru a intra pe front. Mediul fundamental este cel de extremă dreapta.

„Legiunea străină”

Sunt trupe de voluntari internaționali pe care Volodimir Zelenski i-a chemat la Kiev „pentru libertate”, într-un apel public făcut în data de 27 februarie, la trei zile după începerea conflictului. Operațiunea este inspirată de Brigăzile Internaționale din Războiul Civil Spaniol.

Autoritățile ucrainene au cuantificat 100.000 de voluntari civili care s-au înrolat în Forțele Teritoriale de Apărare, dar nu există date oficiale despre această „legiune străină” de veterani ajunși în Ucraina din 52 de țări pentru a lupta împotriva trupelor moscovite.

Ce se cunoaște este faptul că totul a fost la vedere. Canalele de recrutare au fost oficiale: oricine dorește să se alăture Legiunii trebuie să contacteze ambasada sau consulatul Ucrainei din țara lor.

„Ceilalți ceceni” și batalionul Azov

Cecenii din Ucraina ar putea regla conturile chiar la ei acasă, deoarece pe câmpul de luptă, din tabăra opusă, sunt două batalioane formate din exilații din Groznîi, care poartă numele eroului național cecen Sheikh Mansour și pe cel al lui Dzokhar Dudaiev, tânărul general al Armatei Roșii.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Martie 2022 - 06 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.