Terenul arabil din România a ajuns mai scump decât în ţări din Europa de Vest, iar străinii dețin o treime din acestea. Așa se face că România este țara în care un hectar din trei este proprietatea unui străin, localnicii rămânând doar cu visul de a-și cumpăra pământ aici. Zonele dominate de turci, italieni și arabi.

Străinii dețin o treime din terenurile arabile din România

Ţara noastră are peste 9 milioane de hectare de teren arabil, din care investitorii străini dețin o treime, potrivit Institutului Național de Statistică. Prețul mediu al unui hectar arabil în România este de 7.600 de euro, mai mare față de anul 2020 cu aproape 500 de euro.

Ca o paralelă, în 2021, aceleași hectar de teren costa puțin peste 6.000 de euro în Bulgaria, sub 6.000 de euro în Franța și puțin peste 5.000 de euro în Ungaria.

Cel mai scump pământ din România este în jurul Bucureştiului, unde un hectar de teren arabil se vinde şi cu 11 mii de euro. Pe locul doi, după Ilfov, urmează terenurile mănoase ale Brăilei şi Bărăganului, apoi terenurile din vestul ţării, unde Arad şi Timiş sunt campioane.

Fermieri: Criza terenurilor, provocată și de străinii care au cumpărat pământ în România

„Avem o cerere mai mare, atunci preţul automat creşte pentru că oferta, şi terenuri scoase la vânzare nu sunt foarte multe în acest moment”, a declarat Vlad Macovei, președinte Forța Fermierilor, pentru Observator.

„Fabrică de pământ nu există. Dacă ciorapi poţi să faci fabrică de tern nu există. Nu se mai întinde, nu se mai restrânge. Pentru noi fermierii al cărui obicet de activitate este agricultura şi anume producerea hranei, este normal să fim prioritari în achiziţia acestor terenuri”, a spus Cosmin Iancu, fermier, pentru sursa menționată.

Cei mai mulți fermieri sunt de părere că această criză a terenurilor a fost provocată și de străinii care au cumpărat pământ în România. Ei au ajuns să guverneze zone mari din Brăila, Arad și Timiș, iar cine vrea să devină acum proprietar găsește numai parcele mici și localizate la distanță mare una de alta.

Citeste si:
Iulia Albu dă de pământ cu vedetele care promovează clinici și...
Iulia Albu dă de pământ cu...

„În Franţa, de exemplu, este foarte greu ca cineva care nu are în acest moment o afacere în agricultură şi este din afara Franţei, din afara ţării, să poată să vină să cumpere teren în Franţa. Sunt o serie de bariere administrative care fac practic imposibilă intrarea unui fermier să zicem din România”, a completat Vlad Macovei, președinte Forța Fermierilor.

În anul 2019, Ministerul Agriculturii a aprobat vânzarea a 1.400 de hectare de teren arabil de peste opt milioane și jumătate de euro. Aproximativ jumătate din suprafața vândută de proprietarii români a fost cumpărată de străini, cei mai mulți nemți, italieni, turci și arabi.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Decembrie 2022 - 11 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.