Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a reacționat, duminică, la comparațiile dintre el și Rasputin, care l-a tratat pe fiul ultimului țar de hemofilie. El a spus că treaba lui nu este să stopeze sângerarea, ci să verse sângele inamicilor Rusiei.

Reacția lui Prigojin, liderul grupării mercenarilor Wagner, la comparația cu Rasputin

Publicația Financial Times a scris în weekend despre influența din ce în ce mai mare a lui Prigojin asupra Rusiei, comparând-o cu cea a călugărului ortodox Grigori Rasputin, care avea un impact considerabil asupra soției ultimului țar al Rusiei, Nicolae al II-lea.

Prigojin a recunoscut tocmai în septembrie 2022 că a fondat grupul Wagner, care joacă un rol major în încercările forțelor ruse de a cuceri regiunea Donbas din estul Ucrainei.

„Nu sunt foarte familiarizat cu povestea lui Rasputin, dar, din câte ştiu, o calitate importantă a lui Rasputin a fost că a oprit fluxul de sânge al tânărului prinţ cu incantaţii”, conform serviciului de presă al lui Prigojin, care l-a citat cu referire la articolul apărut în Financial Times.

„Din păcate, eu nu opresc fluxul de sânge. Eu îi fac să sângereze pe duşmanii patriei noastre. Şi nu prin incantaţii, ci prin contact direct cu ei”, a ţinut să precizeze Prigojin.

Nu e prima comparație

Financial Times nu este primul care compară rolul său în relația cu Rusia cu cel jucat de Rasputin la curtea imperială rusă. Un jurnalist rus a făcut aceeași paralelă în 2022.

Ziarul a notat că Prigojin, asemenea liderului cecen Ramzan Kadîrov, „s-a poziționat ca un critic înflăcărat al elitelor politice, militare, birocratice și de afaceri care aparent îl dezamăgesc pe Putin cu abordarea lor incompetentă și fără tragere de inimă față de răzoi”.

Prigojin a spus că au fost „absolut clare” comparaţiile, iar rolul său este acela de a-i readuce pe occidentalii aflaţi în derivă pe linia cea dreaptă.„Atunci când copiii fac răutăţi, ei încearcă să atragă atenţia tatălui lor cu tot felul de şiretlicuri neaşteptate", a scris el.

Citeste si:
Strategia Rusiei. De ce a înrolat luptători ceceni și mercenari...
Strategia Rusiei. De ce a...

„De aceea, tot ceea ce trebuie să facă americanii este să vină la tata, să îşi ceară iertare şi să continue să se comporte normal”.

Rasputin a fost asasinat în 1916 de un grup de nobili ruşi care se temeau de influenţa sa crescândă asupra familiei ţariste.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Ianuarie 2023 - 12 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.