Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, joi, în zori, o operațiune militară în Ucraina, pentru a-i „apăra pe separatiștii” din estul țării. Au fost raportate explozii în Odesa, Mariupol, Harkov, Nipru, Kramatorsk și în Kiev. Armata ucraineană a anunțat că a ucis 50 de „ocupanți ruși” în regiunea Lugansk, potrivit unui comunicat citat de AFP. Efectele imediate ale conflictului armat sunt: majorarea prețului petrolului, prăbușirea burselor și creșterea costului gazelor.
Război Rusia-Ucraina. Efectele imediate: prețul petrolului a explodat, bursele din Europa s-au prăbușit și gazele au crescut cu 41%
Pentru prima dată după 2014, cotația pentru țițeiul Brent a urcat până la 102,48 dolari. În jurul orei 5:47 GMT, când a început războiului, petrolul se tranzacționa la 102,06 dolari, în creștere cu 5,22 dolari sau 5,4% comparativ cu prețul de miercuri seara.
Indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 3,2%, Kospi din Coreea a scăzut cu 2,7% și Nikkei 225 din Japonia a pierdut 2,4%. Indicele Shanghai Composite din China a scăzut cu 0,9%. Contractele futures ale acţiunilor americane au scăzut și ele: contractele S&P 500 și Nasdaq au coborât cu 2,3%, respectiv 2,8%.
Totodată, bursa din Moscova a informat joi că a suspendat tranzacțiile pe toate piețele sale până la o nouă notificare, iar rubla rusească s-a prăbușit cu aproape 10% față de dolarul american, tranzacționându-se la 89,59 unități pentru un dolar.
Prețul unui baril de petrol a crescut cu peste 20 de dolari de la începutul anului
De la începutul acestui an și până în prezent, prețul unui baril de petrol s-a majorat cu mai bine de 20 de dolari pe fondul temerilor că SUA și Europa vor impune sancțiuni pentru companiile rusești din sectorul energetic, lucru care va perturba livrările.
Rusia este al doilea mare producător mondial de petrol, iar livrările sale se îndreaptă în principal spre rafinăriile din Europa. De asemenea, este și cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei, căreia îi asigură aproape 35% din necesar.
„Anunţul Rusiei privind o operaţiune militară specială în Ucraina a împins ţiţeiul Brent peste pragul de 100 de dolari per baril. Această incertitudine crescută într-un moment în care piaţa petrolului este şi aşa tensionată o face şi mai vulnerabilă astfel că preţurile ar putea să rămână volatile şi ridicate”, a spus Warren Patterson, analist la ING.
Citeste si:Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
„Livrările de petrol ale Rusiei ar putea dispărea peste noapte dacă vor fi introduse sancţiuni iar OPEC nu poate produce suficient de mult pentru a acoperi această gaură”, subliniază economistul OCBC, Howie Lee.
„Creşterea preţului petrolului vine într-un moment extrem de dificil”, subliniază Frederic Neumann, economist la HSBC.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Noi centre comerciale în țară. Românii de la K2 Retail Properties deschid...
Sursa: retail.ro
-
Americanii care alimentează companiile din România cu energie nucleară proprie
Sursa: green.start-up.ro
-
Ce planuri are PKO Bank în România: cea mai mare bancă din Polonia are active...
Sursa: futurebanking.ro
-
#NOHACK Dictionary: Adware, pop-up-urile agasante care ne apar pe calculatoare
Sursa: start-up.ro
-
Blue Monday - Cea mai depresivă zi din an
Sursa: garbo.ro
-
Andreea Bănică, în costum de baie la munte: Cum a reacționat Lucian Mitrea...
Sursa: kudika.ro
-
Germanii de la Commerzbank ar putea accelera concedierile pentru a evita...
Sursa: wall-street.ro