O nouă anchetă a identificat un alt suspect care ar fi putut să o trădeze pe Anne Frank și familia ei. Vince Pankoke, un fost agent special al FBI, a dezvăluit că o echipă de investigatori pe care a condus-o a descoperit identitatea persoanei care a dezvăluit naziștilor unde se ascundeau evreica germană și rudele sale. 

Bărbatul suspectat că ar fi trădat-o pe Anne Frank a fost identificat după 77 de ani cu ajutorul tehnologiei

Anne Frank a murit într-un lagăr de concentrare nazist, în anul 1945, la vârsta de 15 ani, după doi ani în care a stat ascunsă într-o anexă secretă a unei clădiri în care muncea Otto Frank, tatăl adolescentei. În data de 4 august 1944, un informator a cărui identitate nu a fost descoperită timp de aproape opt decenii, i-a condus pe polițiști spre locația respectivă.

Naziștii au arestat familia Frank alături de o altă familie care locuia împreună cu ei. Frank și sora sa, Margot, au murit de febră tifoidă, în 1945, în lagărul de exterminare Bergen-Belsen. Singurul membru al familiei Frank care a supraviețuit Holocaustului a fost Otto Frank.

După eliberarea, în 27 ianuarie 1945 (de către trupele sovietice) a lagărului de la Birkenau, bărbatul a locuit până în 1953 la Amsterdam. După aceea, s-a mutat la Basel, Elveția, unde a stat cu sora sa. Acolo s-a recăsătorit cu Elfriede Markovits, care și-a pierdut, la rândul său, soțul și fiul la Auschwitz. Până la moartea sa, pe data de 19 august 1980, Otto și-a dedicat viața publicării jurnalului Annei. Scrierile fetiței reprezintă cea mai faimoasă relatare de primă mână a vieții evreiești în timpul războiului.

Mister elucidat după aproape opt decenii

O echipă care include un fost agent FBI a spus că Arnold van den Bergh, o figură evreică din Amsterdam, a „renunțat”, probabil, la franci pentru a-și salva propria familie și a trădat-o pe Anne.

Citeste si:
Reacția Chinei în fața acuzațiilor FBI privind originea COVID-19....
Reacția Chinei în fața...

Grupul de istorici și alți experți au petrecut șase ani folosind tehnici moderne de investigație pentru a rezolva cazul, care a inclus folosirea algoritmilor de computer pentru a căuta conexiuni între mulți oameni diferiți, conform BBC.

Van den Bergh a fost membru al Consiliului Evreiesc din Amsterdam, un organism obligat să implementeze politica nazistă în zonele evreiești, care a fost desființat în 1943, moment în care membrii săi au fost trimiși în lagăre de concentrare.

Echipa a constatat că van den Bergh nu a fost dus într-o tabără, ci, în tot acest timp, a locuit în Amsterdam. De asemenea, a existat o sugestie că un membru al Consiliului Evreiesc a furnizat informații naziștilor.

„Când van den Bergh și-a pierdut toată seria de protecții care îl scuteau de a trebui să meargă în lagăre, a trebuit să ofere naziștilor ceva valoros cu care a avut contact pentru a-i lăsa pe el și pe soția lui la acea vreme să rămână în siguranță”, a spus fostul FBI, pentru CBS 60 Minutes.

Citeste si:
Uciderea unei actrițe, mister rezolvat după 8 ani. Detalii care îl...
Uciderea unei actrițe, mister...

Totodată, grupul de experți a găsit dovezi care relevă că Otto Frank ar fi știut cine este trădătorul. Ei au găsit în dosarele unui anchetator o copie a unei note anonime trimise lui Otto Frank în care îl identifică pe Arnold van den Bergh drept turnător. Ziarul olandez Volkskrant relatează că van den Bergh a murit în 1950.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Ianuarie 2022 - 01 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.