Talibanii au preluat puterea în Afganistan la mijlocul lunii august, iar locuitorii rămași pe teritoriul țării se tem că militanții vor impune restricții din ce în ce mai dure. Membrii grupării fundamentaliste au dezvăluit o serie de noi reguli care se vor aplica femeilor care activează în televiziune. Actrițele nu au voie să apară în seriale, iar prezentatoarele de știri sunt obligate să poarte batic. 

Reguli noi pentru televiziunile din Afganistan: Actrițele nu au voie să apară în seriale și prezentatoarele de știri sunt obligate să poarte batic

Actrițele nu mai au voie să apară în seriale, iar jurnalistele și prezentatoarele au primit ordin să poarte batic atunci când sunt în timpul unei transmisiuni. Reporterii spun că unele dintre măsurile anunțate sunt vagi și pot fi ușor interpretabile, potrivit BBC.

Cel mai recent set de cerințe al militanților talibani, care a fost transmis canalelor de televiziune afgane, conține opt reguli noi. Acestea includ interzicerea filmelor considerate împotriva principiilor Sharia. Și peliculele cu bărbați care expun părți intime ale corpului sunt interzise. De asemenea, comedia și spectacolele de divertisment care insultă religia ori pot fi considerate ofensatoare pentru afgani sunt oprite. Nu sunt permise nici filmele străine care promovează valori culturale străine.

Hujjatullah Mujaddedi, membru al unei organizații care reprezintă jurnaliștii din Afganistan, a declarat că anunțul noilor reguli a fost neașteptat. El a spus pentru presa străină că unele dintre reguli nu sunt practice și, dacă sunt implementate, radiodifuzorii ar putea fi obligați să închidă emisia.

Talibanii ignoră dreptul la educație al femeilor afgane

Mişcarea islamistă a avut o politică în mod special brutală faţă de femei, care nu aveau voie să muncească, să studieze, să facă sport sau să iasă singure pe stradă. Această decizie a talibanilor a făcut din Afganistan singura țară din lume care interzice pentru jumătate din populație să aibă acces la educație. Insurgenții susțin că măsurile lor privind munca femeilor și fetelor care studiază sunt „temporare” și sunt aplicate numai pentru a se asigura că toate locurile de muncă și mediile de învățare sunt „sigure” pentru ei.

Citeste si:
Cutremur puternic în Afganistan. Cel puțin 1000 de oameni au murit
Cutremur puternic în...

Gruparea, care a cucerit teritoriul afgan după retragerea forţelor americane, a instruit aproape imediat fetele şi tinerele să rămână acasă şi să întrerupă mersul la şcoală. În timpul guvernării lor anterioare, în 1990, femeilor li s-a interzis accesul la educaţie şi la locul de muncă.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Noiembrie 2021 - 11 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.