Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și-a exprimat îngrijorarea privind acțiunea Coreei de Nord, care pare să fi repornit reactorul ce produce plutoniu din complexul nuclear Yongbyon.

"De la începutul lui iulie, există indicii, printre care deversarea de apă de răcire, compatibile cu funcţionarea reactorului", a subliniat AIEA în raportul său anual.

Reactorul din Yongyon ar fi fost oprit de la începutul lui decembrie 2018, precizează raportul datat de vineri.

O repornire a acestui reactor, cu o capacitate de cinci megawaţi, ar putea însemna că Phenianul îşi continuă programul de dezvoltare nucleare, cu încălcarea flagrantă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.

Viitorul acestui complex nuclear a fost unul dintre punctele de divergenţă din timpul summitului din 2019, de la Hanoi, dintre liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american de la acea vreme, republicanul Donald Trump, care s-a soldat cu un eşec.

Coreea de Nord a propus atunci destructurarea unei părţi din complexul Yongbyon, dar nu şi a altor infrastructuri de producţie nucleară, în schimbul ridicării "parţiale" a sancţiunilor economice. Această ofertă a fost respinsă de Washington şi de atunci negocierile dintre cele două ţări se află într-un punct mort.

Regimul nord-coreean este vizat de numeroase sancţiuni internaţionale pentru programele sale militare, în special nucleare, interzise şi care au progresat considerabil în timpul regimului lui Kim Jong Un.

Experţii AIEA au fost expulzaţi din Coreea de Nord în 2009 şi de atunci agenţia supraveghează din străinătate activităţile Coreei de Nord.

O eventuală repornire a acestui reactor survine după o recentă informaţie conform căreia Phenianul utilizează de asemenea un laborator radio-chimic situat în vecinătate, pentru a separa plutoniul de combustibilul folosit, provenit de la reactor.

Indiciile privind funcţionarea reactorului şi laboratorului sunt "profund tulburătoare", a declarat AIEA, adăugând că aceste activităţi constituie "o încălcare clară" a rezoluţiilor Naţiunilor Unite.

Citeste si:
România va avea primul mini-reactor din UE. Riscul unui nou Cernobîl
România va avea primul...

Situat la circa o sută de kilometri la nord de Phenian, complexul nuclear nord-coreean Yongbyon numără zeci de clădiri având legătură cu programul nuclear nord-coreean. Deschis în 1986, aici a fost construit primul reactor nord-coreean, singura sursă de plutoniu cunoscută în Coreea de Nord.

Însă Yongbyon nu ar fi prima instalaţie de îmbogăţire a uraniului în această ţară şi închiderea ei nu ar însemna sfârşitul programului nuclear al acestei ţări. AGERPRES.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 August 2021 - 09 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.