Statele Unite vor construi în România prima centrală nucleară pe bază de reactoare modulare. Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, marți, cu John Kerry, reprezentantul special al președintelui SUA pentru climă, la Conferința pe tema schimbărilor climatice la nivel mondial COP26, de la Glasgow. Aceștia au anunțat că România va include în sistemul național de producere a energiei reactoare modulare mici până în 2028. Tehnologia care va fi folosită este extrem de sigură, spun autoritățile, iar riscul unui nou Cernobîl e de 1 la 1 miliard. 

SUA vor construi în România un mini-reactor

Reactorul modular de mici dimensiuni va fi dezvoltat în parteneriat cu compania americană NuScale. Anunțul a fost făcut după ce președintele României s-a întâlnit cu John Kerry.

„Suntem interesaţi să fim primii dezvoltatori din regiune, când vine vorba de reactoarele modulare de mici dimensiuni. Acest lucru va consolida parteneriatul dintre Statele Unite şi România”, a spus Klaus Iohannis.

„Apreciez acest pas al României. Vom mări considerabil finanţarea pentru dezvoltare şi inovare”, a completat John Kerry.

Energia produsă este „verde”, cu emisii minime de carbon. Teoretic, va fi mai ieftină decât cea produsă acum. Mai mult, proiectul va genera până la șase mii de locuri de muncă în țara noastră și în SUA. Dat fiind că omenirea are experiența accidentelor nucleare de la Cernobîl și Fukushima, cele mai multe întrebări sunt legate de siguranță, iar reprezentanții NuScale au transmis că riscul este unul la un miliard. De menționat este că 50 de astfel de modele de reactoare sunt în diferite faze de proiectare ori aprobare în toată lumea.

„Reactoarele se vor opri singure, fără intervenţia unui operator, şi vor rămâne reci pentru pe o perioadă nelimitată, fără a fi nevoie să adaugi apă”, a declarat José Reyes, preşedinte NuScale.

„Proiectul care va fi promovat în România va trece prin absolut toate furcile caudine ca să ne asigurăm că proiectul este conform cu toate standardele de securitate nucleară, de siguranţa populaţiei şi de mediu”, explică Cosmin Ghiță, directorul Nuclearelectrica.

Reactoarele vor fi construite pe teritoriu american și apoi transportate în România. Noua tehnologie nu este, pentru moment, autorizată în UE și nu a fost testată în nicio țară din lume, dar compania producătoare dă asigurări că totul este sub control.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Parteneriatul pentru o energie mai „curată”, după cum au descris Statele Unite și România, va aduce tehnologia SMR la noi, poziționând SUA în fruntea cursei globale pentru dezvoltarea unor astfel de reactoare.

Despre tehnologia SMR

Majoritatea reactoarelor SMR au la bază tehnologia reactoarelor cu apă ușoară, care a funcționat impecabil mai bine de 60 de ani. Proiectul are la bază o construcție modulară integral fabricată de NuScale capabilă să genereze 60 MW de electricitate utilizând o versiune sigură și redusă ca dimensiune a tehnologiei reactoarelor cu apă sub presiune.

Modulele permit serviciilor de utilități să dimensioneze corect unitățile, în funcție de nevoile lor, apoi să crească, dacă e cazul, capacitatea acestora. Reactoarele SMR se pot combina cu alte surse de energie, cum ar fi sursele regenerabile și cele pe bază de combustibili fosili și cu procese industriale, pentru a mări eficiența și stabilitatea rețelei.

Citeste si:
Vladimir Kliciko avertizează asupra unei catastrofe mai mari decât...
Vladimir Kliciko avertizează...

Reactoarele SMR pot furniza energie pentru aplicațiile de la locurile de amplasare care nu au infrastructura necesară pentru a alimenta unitățile mai ample și pot înlocui centralele electrice cu combustibili fosili scoase din uz de pe siturile dezafectate, conform Ambasadei SUA în România.

Majoritatea reactoarelor SMR vor fi construite subteran, sporind astfel siguranța și securitatea. Reactorul funcționează utilizând circulația naturală, prin urmare nu este nevoie de pompe. Se închide și se răcește singur, în siguranță, pe termen nedeterminat, fără să fie nevoie de operator, curent alternativ sau supliment de apă.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Noiembrie 2021 - 08 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.