Un avion Boeing 737-NG al companiei Ukraine International Airlines s-a prabusit miercuri la scurt timp dupa decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran. Aparatul de zbor a cazut in apropierea aeroportului si a fost cuprins de flacari.

Potrivit serviciului de monitorizare a zborurilor FlightRadar24, avionul care s-a prabusit langa Teheran efectua zborul PS 752 si se indrepta spre Kiev. Aeronava era in functiune de trei ani.

Potrivit sefului diplomatiei ucrainene Vadim Pristaiko, persoanele decedate in accident sunt 82 de iranieni, 63 de canadieni, 11 ucraineni (doi pasageri si cei noua membri ai echipajului), zece suedezi, patru afgani, trei germani si trei britanici.

Este primul accident fatal din istoria companiei Ukraine International Airlines (UIA). Compania a precizat ca aeronava trecuse testul tehnic desfasurat pe data de 6 ianuarie. De asemenea, UIA a promis ca va avea loc o ancheta cuprinzatoare, la care vor lua parte compania producatoare, autoritatile ucrainene si cele iraniene.

Toate persoanele de la bordul avionului au murit

Toti pasagerii si membrii echipajului avionului Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines prabusit miercuri dimineata dupa decolarea de la Teheran ''sunt morti'', a anuntat presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de AFP si Reuters.

''Potrivit datelor preliminare, toti pasagerii si membrii echipajului au murit'', a scris Zelenski pe pagina sa de Facebook.

''Ambasada noastra este in curs de a clarifica informatii privind circumstantele acestei tragedii si lista celor decedati'', a adaugat seful statului ucrainean.

La scurt timp, Ambasada Ucrainei la Teheran a anuntat ca prabusirea avionului a fost urmarea unei probleme la motor, excluzand un act terorist drept cauza a acestui incident. Ea a precizat ca 168 de pasageri isi cumparasera bilete la zborul catre Kiev, scrie Agerpres.

Potrivit Organizatiei Aviatiei Civile din Iran, in avion se aflau 176 de persoane. Directorul general al acestei organizatii, Hassan Rezaeifar, a precizat ca avionul nu a declarat stare de urgenta inainte de a se prabusi.

Ambasada Ucrainei renunta la mentiunea initiala privind o problema la motor

Ambasada Ucrainei in Iran a renuntat la o mentiune initiala conform careia accidentul avionului Boeing-737 al companiei Ukraine International Airlines prabusit langa Teheran a fost provocat de o problema la motorul aeronavei, transmite Reuters.

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

Intr-o a doua declaratie se arata ca motivele prabusirii nu se cunosc si ca toate comentariile anterioare nu au avut caracter oficial.

Intrebat intr-o conferinta de presa la Kiev daca avionul ar fi putut fi doborat de o racheta, premierul ucrainean Oleksi Honcearuk s-a aratat prudent fata de orice speculatii pana cand vor fi cunoscute rezultatele anchetei in acest caz.

De asemenea, el a anuntat ca Ucraina a interzis zborurile companiilor sale aeriene in spatiul iranian incepand din 9 ianuarie.

Iranul nu va preda cutia negra companiei Boeing

''Nu le vom da cutiile negre constructorului (Boeing) si americanilor'', a declarat seful Organizatiei iraniene a aviatiei civile, Ali Abedzadeh, citat de agentia Mehr.

''Nu stim clar in acest stadiu catre ce tara vor merge cutiile negre pentru investigatie'', a adaugat oficialul citat, care a mai spus ca, in conformitate cu legile internationale aplicabile transportului aerian, tara unde s-a produs accidentul conduce investigatia, dar Ucraina, tara unde era inregistrat avionul prabusit, va putea de asemenea sa participe la ancheta.

Citeste si:
Tavanul unui restaurant din Brăila a căzut în toiul nopții. Panică...
Tavanul unui restaurant din...

Conform regulilor Organizatiei Aviatiei Civile Internationale (ICAO), din care fac parte inclusiv Iranul, SUA si Ucraina, investigarea accidentelor aviatice revine intr-adevar statului unde s-a produs un astfel de accident.

Totusi, putine state dispun de mijloacele tehnice necesare analizei cutiilor negre, printre acestea numarandu-se SUA, Germania, Franta si Marea Britanie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.