Premierul britanic Boris Johnson si-a cerut scuze duminica pentru ca nu a realizat Brexitul la 31 octombrie, asa cum promisese, si si-a sustinut acordul de iesire din Uniunea Europeana criticat de presedintele american Donald Trump, informeaza France Presse.

Intrebat daca isi va cere scuze de la membrii Partidului Conservator care l-au adus la putere pentru ca nu si-a respectat cuvantul, "Bineinteles!", a raspuns premierul jurnalistei care il intervieva pe Sky News.

Sosit la putere in iulie cu promisiunea unui Brexit "oricat ar costa" la 31 octombrie, Boris Johnson jurase ca ar prefera sa fie mai degraba "mort in fundul unei gropi" decat sa ceara o noua amanare.

Dar el a trebuit sa faca un pas inapoi si sa ceara un nou termen pana la 31 ianuarie, acordul sau negociat cu Bruxellesul nereusind sa treaca de parlament.

Seful guvernului britanic si-a exprimat duminica "profundele sale regrete".

Liderul conservator l-a criticat de altfel pe presedintele american Donald Trump, prietenul si aliatul sau, care a apreciat joi la postul de radio britanic LBC, ca acordul negociat cu Uniunea Europeana nu ar permite incheierea "unui acord comercial cu Regatul Unit".

"Nu doresc sa-l denigrez pe presedinte, dar in aceasta privinta el comite o eroare evidenta. Oricine priveste acordul nostru poate constata ca este un acord excelent", a declarat Boris Johnson.

"Motivul pentru care este atat de dureros sa ai aceasta amanare nu este din cauza promisiunilor sau a ego-ului meu ori a altcuiva, ci din cauza incertitudinii pe care acesta il semnifica pentru toata tara. Companiile nu pot face prognoze, familiile nu-si pot face planuri, oamenii nu stiu cand va avea loc Brexitul", si-a exprimat regretul Boris Johnson.

Explicand temerile de o intarziere mai mare daca laburistii, principalul partid de opozitie ar ajunge la putere in urma alegerilor din 12 decembrie, el a caracterizat drept "nebuneasca" propunerea acestui partid de a renegocia un acord de iesire si de a-l supune votului britanicilor.

Citeste si:
Rishi Sunak va fi numit premier al Marii Britanii de către regele...
Rishi Sunak va fi numit...

Boris Johnson a mai declarat ca el nu vede "niciun motiv" pentru a prelungi perioada de tranzitie dupa Brexit dincolo de data prevazuta in decembrie 2020, apreciind ca negocierile comerciale "ar trebui sa fie extrem de simple".

Chiar daca a anuntat - duminica - ca nu va candida la viitoarele alegeri legislative, Nige Farage nu ramane mai putin mai incomod pentru Boris Johnson, el afirmandu-si intentia de a sustine candidatii partidului sau impotriva celor ai Partidului Conservator.

In fata conservatorilor, principalul partid de opozitie, Laburistii intentioneaza de asemeni sa-si joace cartea si au castigat sase puncte in sondajele efectuate intre miercuri si vineri, obtinand 27 % din intentiile de vot, potrivit unei anchete YouGov pentru The Sunday Times. Ei raman totusi mult in urma Partidului Conservator, care este creditat cu 39% din intentiile de vot.

Citeste si:
Jador, primele declarații în scandalul cu Florin Salam. De la ce a...
Jador, primele declarații în...

Daca accede la putere, Partidul Laburist intentioneaza sa renegocieze acordul de iesire din UE si sa-l supuna la vot britanicilor, propunere considerata "nebuneasca" de Boris Johnson, care avertizeaza asupra riscului unor noi intarzieri in realizarea Brexitului pentru care au votat 52% dintre britanici in iunie 2016.

Liberal-democratii, hotarati sa anuleze pur si simplu Brexitul, au obtinut 16% din intentiile de vot, potrivit sondajului YouGov, in timp ce in alta parte a esichierului politic sprijinul pentru Partidul Brexit a cazut de la 13% la 7% intre miercuri si vineri.

Boris Johnson si-a aparat guvernul care "propune un acord pregatit si un mod de a-l pune in aplicare imediat la jumatatea lunii decembrie, daca avem sansa sa obtinem o majoritate".

El a mai declarat ca nu vede "niciun motiv" de a prelungi perioada de tranzitie dupa Brexit dincolo de data prevazuta pentru decembrie 2020, estimand ca negocierile comerciale "ar trebui sa fie extrem de simple".

Citeste si:
Ludovic Orban a anunțat primul termen la Curtea de Apel în procesul...
Ludovic Orban a anunțat...

Ostil unei a doua consultari a populatiei pentru Brexit, liderul conservator se opune de asemenea organizarii unui nou referendum asupra independentei Scotiei, pentru care au manifestat sambata mii de scotieni la Glasgow.

In cursul unui referendum precedent in 2014, unionistii castigasera cu 55% din voturi. Dar premierul scotian si lidera a partidului separatist SNP, Nicola Sturgeon, apreciaza ca Brexitul a schimbat datele si majoritatea scotienilor (62%) ar vota impotriva iesirii din UE.

Referendumul din 2014 a fost un eveniment "care nu are loc decat o data intr-o generatie", a comentat duminica Boris Johnson, adaugand: "Nu cred ca locuitorii acestei tari gandesc ca referendumurile fac minuni in materie de armonie".


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.