Doua siameze unite in zona capului au trecut cu bine printr-o interventie chirurgicala de separare a craniilor, creierelor si vaselor de sange, efectuata la un spital din Marea Britanie, a anuntat marti echipa de medici, citata de Reuters.

Interventia chirurgicala extrem de complexa a implicat mai multe proceduri la care au fost supuse Safa si Marwa Ullah, venite pe lume in Pakistan in ianuarie 2017. Fetitele s-au nascut cu o forma de alipire numita craniopagus, cu craniile si unele zone ale creierelor unite si interconectate.

''Craniopagus este o afectiune exceptional de rara si complexa'', a declarat David J. Dunaway, unul dintre specialistii care au condus echipa de chirurgi.

Interventia chirurgicala, efectuata in luna februarie, a fost cea mai complexa procedura de separare pe care echipa medicala a realizat-o pana in prezent, a precizat Dunaway.

Astfel de cazuri de siamezi uniti in zona capului, cu craniile sudate si corpuri separate, sunt consemnate in mai putin de 1 din 1 milion de nasteri, iar situatiile in care alipirea se extinde la tesutul cerebral sunt si mai rare.

Se estimeaza ca anual, la nivel mondial, se nasc circa 50 de seturi de siamezi craniopagus, dintre care doar aproximativ 15 supravietuiesc o perioada mai mare de 30 de zile.

Dunaway a explicat ca la reusita procedurii a contribuit si tehnologia de ultima ora utilizata - precum realitatea virtuala sau tehnici avansate de imagistica si de prototipare rapida tridimensionala - care a permis chirurgilor sa se foloseasca de imagini ale creierelor si vaselor de sange ale fetitelor pentru a planui si pune in practica operatia cu posibilitati minime de aparitie a unor complicatii, scrie Agerpres.

Interventia chirurgicala s-a desfasurat la Great Ormond Street Hospital din Londra, iar patru luni mai tarziu fetitele au fost externate, la data de 1 iulie.

''Creierele lor erau interconectate mult mai in profunzime fata de alte cazuri de siamezi craniopagus, ceea ce a facut ca aceasta sa fie cea mai complicata separare efectuata pana in prezent'', se arata intr-un comunicat emis de spital.

Citeste si:
Două surori siameze au fost separate printr-o operație realizată în...
Operația de separare a două...

La cinci luni de la ultima operatie, recuperarea fetitelor Safa si Marwa se desfasoara incet dar sigur, au dat asigurari medicii adaugand ca ''o perioada ulterioara de recuperare si reabilitare este esentiala pentru maximizarea recuperarii''.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.