Pretul petrolului creste de la an la an si pare ca este sensibil la tot ce se intâmplă în părți ale lumii foarte îndepărtate de noi. O declarație a președintelui Trump pe Tweeter poate face ca prețul petrolului să explodeze, ceea ce are impact asupra economiilor din întreaga lume.

Deciziile OPEC

Sunt puține entități în lume care pot influența prețul petrolului așa cum o face OPEC, un grup de 14 națiuni producătoare de petrol care coordonează tot ce se întâmplă în domeniu. Deciziile lor au influențat prețul petrolului din 2018 și o pot face și în 2019 prin stabilirea cantității maxime care poate di extrasă zilnic.

Sancțiunile tot mai puternice impuse Iranului

Iranul a fost unul dintre factorii decidenți cu privire la prețul petrolului în 2018. În luna mai, președintele Trump a promis sancțiuni Iranului, ceea ce a dus la o explozie a prețurilor. Mulți producători s-au temut că din cauza acestei decizii va scădea cantitea de petrol de pe piață, iar prețul va sări de 100 de dolari barilul. Sancțiunile expiră în luna mai 2019, însă analiștii sunt convinși că administrația Trump va veni cu altele, ceea ce va face ca în piață lucrurile să fie la fel de tensionate.

Arabia Saudită continuă să ia situația în propriile mâini

Fiind unul dintre cei mai mari producători de petrol din OPEC, Arabia Saudită dă tonul deciziei din organizație. Cea mai mare luptă pe care o dă este pentru scăderea cantității de petrol care este permisă a fi extrasă zilnic, pentru a păstra prețul la un nivel ridicat. Anul trecut s-a luat o decizie similară, iar prețul a crescut doar într-o singură zi cu 2%.

Relația de prietenie dintre Rusia și OPEC

Deși Rusia nu este un membru oficial al OPEC, este unul dintre statele care lucrează îndeaproape cu organizația începând cu 2016. Pentru că este al 3-lea producător de petrol la nivel mondial, Rusia a fost parte a deciziei de a scădea cantitea care este permisă a fi extrasă. De asemenea, declarațiile ministrului de resort al Rusiei au dus la mișcării ale prețului petrolului.

Citeste si:
Zelenski, noi sancțiuni împotriva Rusiei și aliaților săi: „Peste...
Zelenski, noi sancțiuni...

Revoltele rebelilor din Nigeria

Nigeria este unul dintre cei mai mari producători de petrol din Africa și membru OPEC. Nigeria dorește să se micșoreze cu 2.5% producția în 2019, mai ales că are probleme cu atacurile rebelilor la sonde, ceea ce duce la probleme serioase ale producătorilor din țară.

Violențele din Libia

Libia se află în aceeași situație cu Nigeria. Violențele din interiorul țării fac ca producția de petrol locală să fie destul de mică, deși resursele sunt mari. De aceea și ei doresc micșorarea cantității de petrol extrasă pe zi, ceea ce va duce la o creștere a prețurilor.

Canada își revizuiește politica

Canada este în topul primilor 5 producători de petrol la nivel mondial. În ultimii ani, au extras atât de mult petrol că nu mai au unde să îl depoziteze. Totuși, doresc să conutine în acest ritm, iar Canada s-ar putea implica în ridicarea limitelor cantitative, ceea ce ar aduce mai mult petrol pe piață și prețuri mai mici.

Citeste si:
5 motive pentru care educația este esențială într-o societate
5 motive pentru care educația...

Venezuela e în cădere liberă

Venezuela are cele mai mari rezerve de petrol dintre toate statele membre OPEC. Totuși, în ultimii ani, producția lor a scăzut foarte mult pentru că nu au investit bani în logistică și infrastructură. Problemele ar putea deveni și mai serioase pentru Venezuela din cauza sancțiunilor și mai drastice pe care SUA se pregătește să le impună, ceea ce ar duce la creșterea prețurilor.

Toate aceste lucruri se reflectă și asupra economiei românești, iar firmele de aici sunt influențate de toți factorii enumerați mai sus. Pe termene.ro puteți vedea informații despre firmele din România.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.