Papa Francisc i-a indemnat pe liderii europeni, duminica, la Sofia, sa abordeze chestiuni precum inegalitatea distributiei bogatiei si ratele scazute ale natalitatii, despre care suveranul pontif a spus ca au creat o "Cortina de Gheata" intre statele bogate si cele sarace din Europa si au alimentat fenomenul imigratiei, informeaza Reuters si AFP.

Papa Francisc a facut aceste declaratii in timpul vizitei sale de doua zile in Bulgaria - prima lui vizita in aceasta tara si prima intreprinsa de un papa in Bulgaria in ultimii 17 ani. Liderul de la Vatican s-a intalnit duminica si cu lideri ai Bisericii Ortodoxe bulgare. Marti, suveranul pontif va ajunge in Macedonia de Nord.

In contextul relatiilor sensibile ale Vaticanului cu bisericile ortodoxe rasaritene, papa Francisc va trebui sa dea dovada de multa diplomatie in ambele state, unde catolicii nu reprezinta minoritati importante.

Folosind o expresie inspirata din celebra fraza rostita de Winston Churchill despre "Cortina de Fier" care a cazut asupra unei Europe divizate dupa Al Doilea Razboi Mondial, papa Francisc a spus ca noile diviziuni sociale afecteaza profund chipul "batranului continent" la 30 de ani dupa prabusirea comunismului.

Iarna demografica

"Bulgaria, la fel ca multe alte tari din Europa, trebuie sa faca fata unui fenomen care poate fi numit o noua iarna: iarna demografica, ea a coborat o cortina de gheata asupra unei parti mari a Europei, consecinta a increderii scazute in viitor", a declarat liderul de la Vatican intr-un discurs rostit la Palatul Prezidential din Sofia.

Bulgaria, care s-a alaturat Uniunii Europene in 2017, ramane cel mai sarac stat membru al acesteia. Peste 2 milioane de bulgari au parasit tara dupa prabusirea comunismului, cautand locuri de munca si standarde de viata mai bune in Europa de Vest. In urma acestui exod, populatia actuala a Bulgariei este de aproximativ 7 milioane de locuitori.

Papa Francisc a indemnat Bulgaria "sa lupte pentru a crea conditii care sa ii faca pe tineri sa isi investeasca energiile lor tineresti si sa isi planifice viitorul, ca indivizi si ca familii, stiind ca in tara lor natala pot avea posibilitatea de a duce o viata demna".

Citeste si:
Vaticanul, implicat într-o misiune secretă de pace în Ucraina. Papa...
Vaticanul, implicat într-o...

Potrivit ONU, Bulgaria este tara care se depopuleaza cel mai rapid pe plan mondial din cauza imigratiei, unei natalitati slabe si unei mortalitati care depaseste media europeana, fenomen ce afecteaza numeroase tari din Balcani si Europa Centrala, relateaza AFP.

Populatia bulgara ar putea sa scada pana la 5,4 milioane de locuitori in 2050.

Papa Francisc i-a indemnat pe bulgari sa nu se inchida "in fata aceluia care bate la usile lor"

Liderul de la Vatican, aflat in vizita intr-o tara care reprezinta una dintre portile de intrare in Uniunea Europeana pentru migranti, i-a indemnat pe bulgari sa nu se inchida "in fata aceluia care bate la usile lor" si a sugerat ca dezvoltarea tarii depinde de "o intalnire" intre culturi si religii diferite, scrie Agerpres.

Aceasta tara, care are granita comuna cu Turcia, a fost tranzitata de un numar important de exilati in timpul crizei migratorii din 2015-2016.

Citeste si:
Natalitatea în România, cel mai scăzut nivel din ultimii 134 de ani
Natalitatea în România, cel...

Programul papei include si o oprire, luni, la un centru de primire a refugiatilor amenajat intr-o periferie a orasului Sofia.

Unul dintre obiectivele acestei vizite papale de trei zile in regiunea Balcanilor vizeaza ameliorarea relatiilor cu bisericile ortodoxe rasaritene in cadrul eforturilor depuse de Vatican pentru o eventuala unificare a celor doua rituri crestine - estic (ortodox) si vestic (catolic) -, despartite prin Marea Schisma din anul 1054.

Biserica Ortodoxa Bulgara intretine unele dintre cele mai tensionate relatii cu Vaticanul si a fost singura biserica rasariteana care a boicotat recentele intruniri organizate in cadrul dialogului ortodox-catolic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.