Consiliul pentru drepturile omului din cadrul Kremlinului a condamnat luni un proiect de lege care prevede ca nerespectarea guvernului constituie o infractiune, relateaza dpa.

Consiliul a recomandat ca parlamentul sa respinga proiectul de lege in forma sa actuala, precum si un alt proiect de lege care impune amenzi aspre pentru publicarea asa-numitelor "stiri false", cu continut discutabil.

O astfel de lege este ''incompatibila cu anumite criterii deoarece limiteaza drepturile si libertatile constitutionale ale cetatenilor", incalcand astfel prevederile Constitutiei ruse, arata un comunicat difuzat de Consiliul pentru Societate Civila si Drepturile Omului din cadrul administratiei prezidentiale ruse, scrie Agerpres.

Un membru important din camera superioara a legislativului rus, Andrei Klisas, a declarat ca parlamentul de la Moscova va da miercuri aprobarea finala pentru ambele proiecte de lege.

Legea controversata, adoptata in a doua lectura de catre Duma de Stat (camera inferioara a parlamentului rus), pedepseste ''ofensa adusa simbolurilor de stat'', permitand Agentiei Federale pentru Supravegherea Comunicatiilor din Rusia (Roskomnadzor) sa blocheze continutul ce arata ''lipsa de respect'' fata de autoritati.

Pe 6 martie, deputatii rusi au votat o alta lege, care le permite autoritatilor sa blocheze sau sa aplice amenzi acelor media online care difuzeaza stiri false, o masura considerata drept o noua modalitate de ''cenzura'' de catre criticii acestui proiect.

Proiectul a fost adoptat in a doua lectura de catre Duma de Stat, camera inferioara a parlamentului rus. Textul trebuie sa fie validat de catre Consiliul Federatiei (camera superioara) si promulgat de presedintele Vladimir Putin, in general o formalitate.

Noua lege vizeaza ''informatiile false cu importanta din punct de vedere social si difuzate ca informatii reale'' care creeaza o ''amenintare pentru securitatea'' publicului sau statului, ori care pot ''duce la tulburari masive''.

In mod concret, va fi de competenta procurorilor sa stabileasca ceea ce reprezinta ''informatii false'', urmand ca Roskomnadzor sa aiba competenta suprimarii sau blocarii acestora.

Citeste si:
Sondaj INSCOP: Aproape 40% dintre români sunt de părere că Ucraina...
Sondaj INSCOP: Aproape 40%...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.