Persoanele care consuma zilnic o cantitate mica de bauturi alcoolice prezinta un risc mai mare de deces prematur in comparatie cu cele care nu au acest obicei, releva un studiu publicat miercuri, citat de UPI.

''Indiferent de varsta, un consum zilnic de alcool - chiar si una sau doua portii - duce la o crestere cu 20% a riscului de deces in comparatie cu o persoana care bea aceeasi cantitate de doua pana la trei ori pe saptamana'', a declarat autoarea studiului, dr. Sarah Hartz, profesor asistent la Facultatea de medicina a Universitatii Washington.

''Nu trebuie sa se mai sustina ca este sanatos sa bei. Este un viciu care nu face bine''
, a adaugat ea.

Cat de semnificativa este cresterea cu 20% a riscului de deces prematur depinde de varsta, a notat Hartz in studiul publicat in jurnalul Alcoholism: Clinical and Experimental Research. Din moment ce riscul de deces este mai mic in jurul varstei de 20 de ani, aceasta crestere cu 20% este mai putin semnificativa la aceasta varsta in comparatie cu persoanele de 70 de ani.

Desi a identificat o asociere, studiul nu dovedeste in mod direct faptul ca un consum al unei cantitati mici de alcool provoaca o crestere a riscului de deces prematur, noteaza UPI.

Hartz a explicat ca, in mare parte, riscul mai mare de deces prematur este determinat de aparitia unor tipuri de cancer. In opinia sa, faptul ca oamenii subestimeaza deseori cat de mult beau poate creste posibilitatea de dezvoltare a unor tumori, cum ar fi cancerul de san. De asemenea, consumul de alcool de peste patru ori pe saptamana poate spori riscul de infarct si de accident vascular cerebral.

Hartz a amintit ca anul acesta au fost publicate mai multe studii care au relevat ca bauturile alcoolice nu prezinta, in general, beneficii pentru sanatate. De asemenea, ea a notat ca grupurile care au participat la aceste cercetari si la cea recenta sunt mai mari decat cele utilizate in cadrul studiilor care au concluzionat ca un consum moderat de alcool este benefic. In plus, Hartz a subliniat ca noile cercetari au luat in considerare in cadrul analizelor chiar si cele mai mici cantitati de alcool consumate, scrie Agerpres.

Citeste si:
4 moduri inteligente prin care poți reduce consumul de energie...
4 moduri inteligente prin...

''Am avut acces la informatii pe care nu le-am accesat anterior'', a explicat cercetatoarea.

Studiul a fost bazat pe informatii prelevate de la peste 400.000 de persoane. Peste 340.000 dintre acestea (cu varste intre 18 si 85 de ani) participasera la un sondaj national privind starea de sanatate. Circa 94.000 de voluntari din alt grup, cu varste cuprinse intre 40 si 60 de ani, au primit ingrijiri medicale in sistem ambulatoriu la clinicile pentru probleme ale veteranilor.

''Grupul cu cel mai mic risc identificat a fost cel alcatuit din persoane care consumau una sau doua (portii de) bauturi alcoolice doar de doua sau de trei ori pe saptamana'', a explicat Hartz.

Totusi, nu toata lumea este convinsa ca aceasta cercetare are ultimul cuvant in ceea ce priveste efectele consumului de alcool asupra sanatatii. Potrivit dr. Guy Mintz din cadrul Spitalului Universitar North Shore din Manhasset, New York, "frecventa si cantitatea" se afla inca sub tirul dezbaterilor.

''Este un studiu interesant. Una pana la doua bauturi de patru ori pe saptamana se pare ca ar proteja contra bolilor cardiovasculare, insa consumul zilnic de alcool ar elimina aceste beneficii''
, a notat Mintz.

Citeste si:
Tavi Clonda, declarații după ce Gabriela Cristea a fost acuzată că...
Tavi Clonda, declarații după...

Guy Mintz a subliniat ca ''una dintre concluziile studiului condus de Hartz este aceea ca, pe masura ce medicina devine din ce in mai personalizata, unii pacienti care au in istoric afectiuni cardiovasculare pot castiga de pe urma consumului de bauturi alcoolice de doua pana la trei ori pe saptamana, insa cei care prezinta un risc ridicat de cancer nu ar avea de beneficiat''.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.