Decesul poate surveni ''intr-un interval de cateva zile'' in cazul in care pacientii renunta la lupta psihologica pentru a trai dupa ce au suferit un traumatism sever, conform concluziilor unui studiu realizat de o echipa de oameni de stiinta britanici, citat joi de DPA.

''Decesul psihogen este real'', a atras atentia cercetatorul John Leach de la Universitatea Portsmouth.

''Acesta nu este o sinucidere, nu este asociat cu depresia, ci reprezinta actul de a renunta la viata si de a muri, in general intr-un interval de cateva zile; este o stare foarte reala, de obicei asociata cu traumatismul sever'', a explicat el intr-un comunicat emis joi.

In urma studiilor clinice, Leach a identificat cinci stadii ale acestei forme de manifestare observata la persoanele care ''raspund la stresul traumatic prin dezvoltarea unei apatii extreme, abandonarea sperantei, renuntarea la dorinta de a trai si deces, in ciuda absentei unor cauze organice evidente''.

Cercetarea, care urmeaza sa fie publicata in editia din noiembrie a jurnalului stiintific Medical Hypotheses, l-a determinat pe Leach sa sugereze ca aceasta stare progresiva este ''expresia clinica a infrangerii mentale'' si ar putea fi asociata din punct de vedere fizic disfunctiei creierului provocata de ''dezechilibrul dopaminei'', scrie Agerpres.

Dopamina este o substanta neurotransmitatoare responsabila de ''senzatia de bine'', ce contribuie la controlarea centrilor de recompensa si placere din creier si ajuta la reglarea reactiilor emotionale si a miscarii.

Leach a adaugat ca in cazul unei persoane care se confrunta cu aceasta forma de manifestare decesul poate fi evitat, iar starea poate fi inversata cu ajutorul interventiilor specifice, prin care se stimuleaza eliberarea in corp a unei cantitati mai mari de dopamina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.