Cei 12 copii si antrenorul lor de fotbal care au fost salvati intr-un mod aproape miraculos dintr-o pestera inundata din nordul Thailandei vor trebui sa treaca peste aceasta trauma, insa drumul lor spre normalitate va fi lung si dificil, afirma jurnalistii de la AFP.

Copiii au fost separati de familiile lor timp de doua saptamani, privati de lumina si hrana, iar timp de noua zile nu au stiut daca vor fi gasiti vreodata. Mediul in care au rezistat atat de mult timp era la randul lui generator de angoase: o apa tulbure, care i-a urmarit in tuneluri si care inconjura micul promontoriu pe care s-au refugiat, unde au fost descoperiti aproape miraculos de doi scafandri britanici.

Pentru moment, autoritatile thailandeze afirma ca tinerii "au cu totii o sanatate mintala buna", protejati de "coconul" reprezentat de spitalul in care au fost internati si in care vor ramane cel putin o saptamana.

Cosmare, claustrofobie, tristete, atacuri de panica... Dupa o experienta traumatizanta de aceasta amploare, expertii afirma ca in lunile care vor urma astfel de simptome vor fi cat se poate de obisnuite.

"Dupa o astfel de incercare, sa te afli in circumstante similare, sa fii in intuneric, intr-o camera cu usa inchisa, sa fii nevoit sa faci un test la tomograf sau chiar sa inoti, poate sa retrezeasca trauma", afirma Jennifer Wild de la Centrul de cercetari asupra anxietatii si traumelor din Oxford, vorbind pentru Science Media Centre despre drama traita de acesti copii, potrivit Agerpres.

In stare de soc

"Daca dupa o luna unii dintre ei vor ramane inca in stare de soc, ei vor fi trebui sa fie atent monitorizati din punct de vedere medical", a declarat Yongyud Wongpriromsarn, expert in sanatate mintala din cadrul Ministerului Sanatatii din Thailanda. Intr-adevar, dincolo de pragul de o luna, in timpul careia oamenii sunt bantuiti de experienta negativa prin care au trecut, apare riscul de stres posttraumantic.
Citeste si:
Theo Rose a dat de probleme în vacanța din Thailanda: „Nu vă...
Theo Rose a dat de probleme...

"Daca vor putea sa considere acea incercare drept o aventura iesita din comun si sa nu se gandeasca la felurile in care ar fi putut sa isi piarda viata, atunci vor putea mai degraba sa isi revina foarte bine din punct de vedere emotional", a explicat Jennifer Wild.

"Este important ca baietii sa se concentreze mai degraba pe faptul ca au reusit sa iasa la suprafata decat pe lucrurile care ar fi putut sa li se intample", a adaugat aceeasi specialista.

Prezenta linistitoare

Prezenta alaturi de copii a tanarului antrenor de 25 de ani, care a petrecut mai multe sejururi in manastiri budiste, a reprezentat un factor linistitor, au subliniat autoritatile locale. "Erau cu totii impreuna, ca o echipa, se ajutau intre ei. Antrenorul lor a gestionat foarte bine situatia", a declarat miercuri Thongchai Lertwilairatanapong, expert in cadrul Ministerului Sanatatii din Thailanda, intr-o conferinta de presa organizata la spitalul din Chiang Rai, unde au fost internati cei 13 tineri.
Citeste si:
Operatiune de salvare a unui sobolan gras, care a ramas blocat...
Operatiune de salvare a unui...

Ei trebuie sa ramana in spital timp de o saptamana, mai intai in carantina, fara sa poata fi imbratisati de parintii lor timp de cateva zile. Intr-o prima etapa, parintii pot sa ii vada si sa le vorbeasca printr-un geam.

La scoala din Mae Sai, unde invata majoritatea copiilor salvati din pestera, colegii asteapta cu nerabdare revenirea lor.

"Sa ii ajuti pe cei din cadrul grupului, sa te gandesti la viitorul lor, sa revii la scoala si in comunitate sunt progrese fundamentale", afirma Boonruang Triruangworawat, directorul departamentului de sanatate mintala din cadrul Ministerului Sanatatii thailandez. Potrivit parerii sale, copiii vor beneficia de o monitorizare psihologica timp de mai multe luni.

Evitarea mass-media

Echipajele de salvare au criticat folosirea dronelor de anumite companii mass-media locale in timpul operatiunii, intrucat unele dintre drone au stanjenit circulatia elicopterelor care ii evacuau pe copiii scosi din pestera.
Citeste si:
Primul film documentar despre drumul spre succes al startup-urilor...
Primul film documentar despre...

Expertii avertizeaza si in privinta riscului generat de expunerea mediatica, recomandand copiilor sa evite orice sedinta foto si orice interviu, deoarece trebuie sa fie protejati de mass-media.

"Copiii nu ar trebui sa dea interviuri sau sa fie solicitati pentru fotografii pentru o anumita perioada", a recomandat Andrea Danese, psihiatru si cercetator specializat in stiinta stresului la King's College of London, citat de Science Media Centre.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.