Cel mai batran om de stiinta din Australia, in varsta de 104 ani, va calatori la inceputul lunii mai in Elvetia pentru a apela la sinuciderea asistata, a anuntat o asociatie care sustine eutanasia, informeaza AFP.

David Goodall nu sufera de nicio boala in faza terminala, insa doreste sa apeleze la eutanasie deoarece calitatea vietii sale s-a deteriorat. Cercetatorul a obtinut o intalnire cu o organizatie pentru sinucidere asistata din Basel, potrivit asociatiei Exit International, care il sprijina pe Goodall in demersul sau.

''Regret profund ca am ajuns la varsta asta'',
a spus specialistul in ecologie la postul de televiziune ABC de ziua sa de nastere la inceputul lunii aprilie. ''Nu sunt fericit. Vreau sa mor. Nu este un lucru foarte trist''.

''Ceea ce este trist este sa fiu impiedicat. Cred ca o persoana in varsta ca mine trebuie sa beneficieze de drepturile sale depline de cetatean, inclusiv dreptul la sinucidere asistata'', a mai spus cercetatorul.

Sinuciderea asistata este ilegala in cea mai mare parte a tarilor lumii. In Australia a fost interzisa pana cand statul Victoria a legalizat moartea asistata anul trecut.

Noile prevederi legislative insa, care vor intra in vigoare abia in iunie 2019, nu vizeaza decat pacientii in faza terminala, care au o speranta de viata sub sase luni.

O dezbatere pe tema eutanasiei este in curs si in alte state australiene, dar propunerile de legalizare au fost respinse.

''Este nedrept ca unul dintre cei mai in varsta si cei mai importanti cetateni ai Australiei sa fie obligat sa ia avionul pana in celalalt capat al lumii pentru a avea parte de o moarte demna'', a scris Exit International pe site-ul sau.

''Toti cei care si-o doresc au dreptul la o moarte demna si linistita'', mai spun reprezentantii asociatiei.

Asociatia a lansat o campanie de finantare participativa pentru a-i cumpara un bilet de avion la clasa intai lui David Goodall si persoanei care il insoteste. Pana in prezent au fost stransi peste 17.000 de dolari australieni (10.000 euro).

Citeste si:
Cele mai deocheate legi adoptate vreodată în lume
Cele mai deocheate legi...

Profesorul Goodall, cercetator asociat onorific la Universitatea Edith Cowan din Perth, a tinut primele pagini ale ziarelor in 2016 cand universitatea i-a cerut sa-si paraseasca postul, invocand riscurile pe care le implica deplasarea acestuia. Institutia a revenit asupra deciziei, dupa reactia comunitatii stiintifice si internationale, scrie Agerpres.

Goodall a publicat zeci de studii si a colaborat, pana recent, la diferite reviste de ecologie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.