SUA, Franta si Regatul Unit au transmis sambata celorlalte 12 tari membre ale Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezolutie privind Siria, informeaza AFP. Documentul se refera la problemele politice, umanitare si legate de armamentul chimic si propune un nou mecanism de ancheta privind utilizarea acestor arme, afirma surse diplomatice.

Conform surselor respective, negocierea textului redactat de Franta urmeaza sa inceapa luni si deocamdata nu s-a propus data unui eventual vot in Consiliu. Una din surse a declarat AFP ca Parisul doreste timp suficient pentru "o adevarata negociere".

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a avertizat sambata ca, dupa ce fortele guvernamentale siriene au cucerit enclava rebela Ghouta de est, de langa Damasc, urmatoarea criza umanitara s-ar putea produce in Idlib, transmite Reuters. Orasul din nord-vestul Siriei, capitala a provinciei cu acelasi nume, ar putea fi tinta urmatoarei ofensive a armatei.

Regiunea Idlib are cea mai mare populatie dintre cele pe care inca le mai controleaza insurgentii sirieni. Le Drian a afirmat ca in prezent este vorba de aproximativ doua milioane de locuitori, scrie Agerpres.

In ultimii ani, in Idlib s-au refugiat zeci de mii de luptatori rebeli si de civili, pe masura ce regimul de la Damasc a redobandit controlul asupra unor teritorii, cu ajutorul Rusiei si al Iranului, reaminteste Reuters. Spre Idlib s-au indreptat si multi dintre rebelii care au parasit Ghouta, impreuna cu familiile, in urma unor acorduri cu autoritatile siriene si militarii rusi.

Exista indicii ca in atacul chimic din Douma s-a folosit sarin

Statele Unite au informatii care indica folosirea gazului neurotoxic sarin, alaturi de clor, in atacul chimic din 7 aprilie impotriva orasului Douma din enclava rebela Ghouta de est din apropierea Damascului, transmit AFP si Reuters. O sursa oficiala americana a declarat ca loviturile aeriene de sambata, la care au participat SUA, Franta si Regatul Unit, au distrus obiective unde se aflau materiale care ar fi putut fi folosite pentru producerea unor arme chimice, cum ar fi sarinul.
Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

Reprezentanta SUA, a carei identitate nu este dezvaluita de agentiile citate, a explicat ca simptomele prezentate de victime - asa cum au fost descrise de medici, de organizatii neguvernamentale si de "alte surse" si observate prin analiza imaginilor inregistrate in Douma - includ contractii ale pupilelor, convulsii si afectiuni ale sistemului nervos central. Acestea nu sunt provocate de clor, ci sunt specifice expunerii la agenti neurotoxici.

Ea a reamintit ca sarinul, un agent din aceasta categorie, a mai fost folosit si anul trecut, in atacul de la Khan Sheikhoun, care a provocat atunci primele represalii americane impotriva Siriei. Un alt indiciu in acelasi sens este numarul mare de morti, de ordinul zecilor.

Vineri, cu cateva ore inainte de loviturile aeriene, SUA, Franta si Regatul Unit au sustinut ca detin dovezi privind folosirea armelor chimice de catre regimul condus de presedintele sirian, Bashar al-Assad, dar nu au precizat despre ce arme este vorba.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

O ancheta a Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice ar putea determina exact ce substante s-au folosit la Douma, dar nu ar putea indica si autorii atacului, a carui existenta este negata in continuare de Siria si de Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.