Mark Zuckerberg, patronul Facebook, a raspuns marti intrebarilor parlamentarilor americani despre diversele probleme care afecteaza cunoscuta retea de socializare in timpul unei audieri care a durat cinci ore, lasand insa si cateva subiecte fara raspuns, relateaza AFP.

In timpul unei prime aparitii indelung asteptate, Zuckerberg a facut fata numeroaselor intrebari venite din partea senatorilor care i-au cerut lamuriri despre felul in care gestioneaza abuzurile survenite in utilizarea platformei, problema protectiei datelor personale sau manipularea politica a datelor.

Magnatul si-a prezentat din nou scuze pentru faptul ca nu a inteles la timp maniera in care Facebook poate fi deturnata de la scopurile sale initiale: ''A fost greseala mea. Imi pare rau''.

''Va fi nevoie de timp pentru a realiza toate schimbarile necesare'' limitarii utilizarii abuzive, a adaugat antreprenorul, trecand in revista masurile deja implementate sau cele avute in vedere pentru viitor pentru rectificarea problemelor.

Multimiliardarul de 33 de ani a raspuns detaliat la majoritatea intrebarilor, in mai multe reprize, a dat cateva semne de neintelegere sau de nerabdare in fata parlamentarilor dintre care unii pareau ca nu stapanesc foarte bine chestiunile tehnologice puse in dezbatere.

Zuckerberg: Facebook este un loc sigur

Zuckerberg a afirmat ca reteaua sociala este ''un loc sigur'', in ciuda tuturor cazurilor dovedite de manipulare si deturnare de date personale ale utilizatorilor, ca in cazul scandalului Cambridge Analytica. CEO-ul Facebook a explicat de asemenea ca lupta impotriva manipularii politice este dificila, facand referire la un fel de ''cursa a inarmarii'' impotriva ''celor din Rusia care se ocupa cu exploatarea sistemelor noastre''.

Antreprenorul a mai precizat ca compania ''lucreaza'' cu procurorul special Robert Mueller, care crede ca internetul, si in mod special Facebook, a fost implicat intr-o vasta operatie de propaganda de provenienta rusa in timpul alegerilor prezidentiale americane din 2016 castigate de Donald Trump.

''Unul dintre cele mai mari regrete ale mele este ca nu am identificat mai rapid ingerintele straine in campania electorala prin intermediul retelei'', a explicat Zuckerberg.

Ca si cu alte ocazii, patronul Facebook a lasat sa se inteleaga ca nu se opune unei forme de ''reglementare'' a companiilor care activeaza in domeniul internetului, problema mentionata de mai multi parlamentari in timpul audierii, daca ''aceasta este realizata corect''. A dat de asemenea asigurari ca reteaua, care numara peste doua miliarde de utilizatori, nu este un ''monopol'', fara sa numeasca insa vreun concurent al Facebook.

Citeste si:
Joe Biden a cerut Congresului alte 20 miliarde de dolari pentru...
Joe Biden a cerut Congresului...

Multi parlamentari si-au exprimat insa ''scepticismul'' in fata raspunsurilor lui Zuckerberg care, la multe dintre intrebari a raspuns ''nu stiu'', in fata numerosilor senatori si jurnalisti care au asistat la audieri.

''In timpul acestei audieri (...) vi s-au pus mai multe intrebari cruciale la care nu ati avut raspuns'', a comentat senatoarea Kamala Harris.

Vizibil obosit de tirul de intrebari, Zuckerberg s-a straduit sa argumenteze de ce reteaua nu a suspendat inca din 2015 contul Cambridge Analytica, de ce nu a anuntat institutiile responsabile sau utilizatorii ale caror date au fost deturnate.

''Am fi putut sa-l suspendam in 2015, am facut o greseala'', a spus acesta, adaugand ca era sigur in momentul respectiv ca subiectul este inchis din moment ce compania le daduse asigurari ca datele au fost sterse. ''Nu ar fi trebuit sa ne multumim cu acest raspuns'', a recunoscut Zuckerberg.

Citeste si:
Test de cultură generală: Câţi kilometri lungime măsoară Râul Prut?
Test de cultură generală:...

Zuckerberg a fost nevoit sa explice de mai multe ori maniera in care compania administreaza informatiile utilizatorilor postate pe reteaua de socializare: ''nu vindem informatiile companiilor de publicitate'', a subliniat antreprenorul, dand asigurari ca reteaua le permite acestora doar sa tinteasca utilizatorii relevanti.

Potrivit lui Zuckerberg, aceasta procedura de lucru face ca mesajele sa fie ''mai eficiente'' si este esenta modelului economic al Facebook.

Senatorii i-au pus de asemenea numeroase intrebari despre lipsa de claritate in ceea ce priveste conditiile de utilizare. Senatorul John Kennedy a transat problema afirmand: ''Acordul dumneavoastra cu utilizatorii este o porcarie. Nu vreau sa ajung sa votez pentru reglementarea Facebook, dar Dumnezeule, o voi face'', i-a spus acesta miliardarului, care va fi audiat miercuri de catre o comisie din Camera Reprezentantilor.

Citeste si:
Europa ar putea rămâne fără Facebook și Instagram. S-a emis un...
Europa ar putea rămâne fără...

Zuckerberg si-a cerut in mai multe randuri scuze dupa dezvaluirile din scandalul Cambridge Analytica care au aparut la mijlocul lunii martie si au afectat imaginea companiei, provocand scaderea valorii actiunilor sale la bursa.

Cu toate acestea, actiunile Facebook au terminat pe crestere marti, cu 4,50 procente.

Datele a circa 87 de milioane de utilizatori - cifra comunicata de Facebook - au fost folosite in mod abuziv de catre firma britanica de consultanta politica, inainte ca Facebook sa inceapa sa impuna restrictii in 2014. Cambridge Analytica a fost implicata apoi in campania electorala a candidatului republican la presedintia SUA in 2016, Donald Trump.

Un grup de manifestanti purtand masti care il infatiseaza pe Mark Zuckerberg s-au strans marti in fata Capitoliului pentru a protesta impotriva retelei de socializare.

Citeste si:
WhatsApp a picat în toată lumea. Utilizatorii au întâmpinat...
WhatsApp a picat în toată...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.