Indicele de Calitate a Aerului al Agentiei Europene de Mediu, lansat joi la Forumul Aerului Curat din Paris, unde Dacian Ciolos s-a numarat printre speakeri, in calitate de ex. Comisar European pentru Agricultura si Dezvoltare Durabila, permite utilizatorilor sa inteleaga mai mult despre calitatea aerului in locul in care locuiesc. Prin afisarea datelor la zi asupra intregii Europe, utilizatorii pot obtine informatii noi privind calitatea aerului din anumite tari, regiuni sau orase.

Dintre toate riscurile, poluarea aerului reprezinta cel mai mare risc privind sanatatea mediului din Europa iar Indicele de Calitate a Aerului va oferi cetatenilor europeni o cale de a invata mai multe despre expunerea lor la o calitate slaba a aerului, atat local cat si pe tot cuprinsul Uniunii Europene.

Cu prilejul Forumului pentru aer curat, Agentia Europeana de Mediu va lansa un instrument nou, indicele de calitate a aerului, care le va permite cetatenilor sa verifice aproape in timp real calitatea aerului din zona in care locuiesc.

Obiectivul – aer curat pentru toti

Poluarea aerului este o problema majora. Dupa schimbarile climatice, poluarea aerului reprezinta principalul motiv de ingrijorare pentru cetatenii UE in legatura cu mediul inconjurator.

De asemenea, este principala cauza a deceselor premature asociate mediului inconjurator in UE – peste 400 000 anual.
Locuitorii de la orase sunt cei mai afectati.

De la astm si afectiuni cardiace pana la cancer pulmonar, calitatea scazuta a aerului a declansat afectiuni cronice in cazul catorva milioane de europeni. Calitatea aerului reprezinta, de asemenea, o povara economica semnificativa – ne costa mai bine de 20 de miliarde de euro pe an.

Evenimentul

Intre 16 si 17 noiembrie Comisia Europeana organizeaza la Paris un eveniment important privind calitatea aerului, Forumul pentru aer curat va aborda problemele legate de poluarea aerului la nivel international, va reuni experti, parti interesate si factori de decizie, in scopul de a face schimb de cunostinte si de a discuta solutii de succes. Forumul pentru aer curat din acest an va pune accentul pe trei subiecte: calitatea aerului in orase, agricultura si calitatea aerului si oportunitatile de afaceri asociate aerului curat.

Comisia Europeana a deschis calea catre lupta pentru o calitate mai buna a aerului

Politicile UE privind aerul curat au contribuit semnificativ la reducerea nivelului poluantilor din aer si la garantarea faptului ca aerul pe care il respiram nu este nociv – insa este limpede ca sunt necesare actiuni suplimentare.

Citeste si:
Irisha de la Surivor România, probleme de sănătate serioase: „Sunt...
Irisha de la Surivor România,...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Normele UE privind nivelurile maxime de poluanti din aer exista de peste doua decenii – si, totusi, 130 de orase europene nu reusesc sa atinga standardele actuale privind calitatea aerului.

Exista 30 de cazuri de neindeplinire a obligatiilor, in 20 dintre cele 28 de state membre, pentru niveluri excesive ale cel putin unuia din trei poluanti (particule in suspensie, dioxid de azot si dioxid de sulf).

UE reuneste europenii pentru a face din solutiile pentru un aer curat un lucru obisnuit

Exista mai multe masuri pentru imbunatatirea calitatii aerului. Cauzele din spatele poluarii aerului sunt numeroase: de la agricultura si industrie pana la sectorul energetic, transportul rutier si incalzirea locuintelor. Combaterea acesteia implica o cooperare intre sectoarele economice si nivelurile decizionale.

Potrivit unui comunicat remis 9am, printre metodele de reducere a poluarii – care ar conduce si la o tranzitie mai rapida catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon – se numara: reducerea traficului si a consumului de combustibil, trecerea la autovehicule electrice, ecologizarea mijloacelor de transport in comun si stabilirea de retele extinse pentru biciclete. Reducerea emisiilor produse de motoarele diesel este una dintre solutiile cele mai eficiente.

In plus, calitatea aerului poate fi imbunatatita prin procese industriale mai curate, reducerea emisiilor de amoniac prin depozitarea ingrasamintelor naturale in spatii inchise, trecerea la incalzire centralizata utilizand caldura rezultata in urma proceselor industriale sau energie regenerabila si optimizarea eficientei energetice la nivelul cladirilor.

Prin ce alte metode contribuie UE?

Mai mult, UE pune la dispozitie finantare dedicata imbunatatirii calitatii aerului pe intregul continent, de exemplu prin intermediul programului LIFE, care sustine proiectele din domeniul mediului, al conservarii naturii si al combaterii schimbarilor climatice in intreaga UE.

Ce spune Uniunea Europeana?

„Exista prea multi oameni ce respira aer care le poate face rau. Acest aspect reprezinta o povara imensa pentru sistemele noastre de sanatate si ne afecteaza nivelurile de productivitate de la locul de munca. Am stabilit standarde privind calitatea aerului si trebuie sa ne asiguram ca acestea sunt respectate la nivelul intregii UE pentru a imbunatati starea de sanatate a cetatenilor. Implementarea integrala a normelor UE privind aerul curat va reduce numarul de decese premature cu aproape 50 % pana in 2030”, a declarat Karmenu Vella, comisar european pentru mediu, afaceri maritime si pescuit.

Citeste si:
Produsele din plastic de unică folosință nu mai pot fi...
Produsele din plastic de...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.