1000 de oameni au fost arestati, luni, la protestele de amploare care au avut loc in Rusia si in alte orase din tara.
UPDATE 13 IUNIE: Opozantul numarul unu al Kremlinului Aleksei Navalnii a fost condamnat la 30 de zile de detentie, luni seara, in urma unui zile de manifestatii a sustinatorilor sai, marcata de arestarea a peste 1.500 de persoane in toata Rusia, relateaza AFP.



Dupa manifestatiile de o amploare neasteptata care au avut loc pe 26 martie, mii de rusi, cei mai multi foarte tineri, au iesit in strada in zeci de orase, inclusiv in apropiere de Kremlin, la Moscova, unde fortele anti-revolta au incercat sa disperseze multimea cu lovituri de baston.

ONG-ul specializat OVD-Info a anuntat ca cel putin 600 de oameni au fost retinuti la Moscova si 300 la Sankt Petersburg, potrivit datelor preliminare. De asemenea, mai multe persoane au fost arestate in orase mai mici, precum Vladivostok (est), Kaliningrad (enclava la Marea Baltica), Norilsk sau Soci.

"Putin este la putere de 17 ani si nu intentioneaza sa plece. A uzurpat puterea, exista o absenta totala a societatii civile din tara, tribunalele nu functioneaza, coruptia s-a transformat in sistem”, a spus Aleksandr Tiurin, in varsta de 41 de ani, la protestul de pe strada Tverskaia, din apropiere de Kremlin.

"Vrem o alternanta, ca in toate tarile normale (…). Vrem un raspuns din partea autoritatilor”, a explicat Igor, de 16 ani, care flutura o pancarta pe care scria “Coruptia fura viitorul”. “In orice tara este nevoie de o opozitie pentru a controla actele puterii”, a insistat si Arseni, elev la liceu.

In jurul lor, multimea scanda “Rusia fara Putin!” si “Libertate pentru Navalnii!”. Acesta din urma, care intentiona sa candideze impotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidentiale din martie 2018, a fost retinut la iesirea din blocul sau, a anuntat sotia acestuia pe Twitter, indemnand la continuarea protestelor.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...


Potrivit avocatului sau, Vadim Kobzev, el risca pana la 30 de zile de arest pentru incalcarea regulilor privind organizarea manifestatiilor.

Bloggerul, ale carui anchete distribuite pe retelele de socializare denunta coruptia alesilor si oligarhilor, a convocat manifestatii in toata Rusia luni, zi libera in care tara comemoreaza proclamarea independentei sale in 1990, dupa caderea URSS.

Initial, Navalnii a primit autorizatie pentru a organiza protestul pe bulevardul Saharova, insa a schimbat locul cu o zi inainte de miting, pe strada Tverskaya, langa Kremlin. Biroul procurorului general a avertizat ca aceasta schimbare este ilegala si ca politia va fi nevoita sa ia “toate masurile necesare” pentru a evita tulburarile la adresa linistiii publice.

Potrivit autoritatilor, aproximativ 1.800 de protestatari s-au strans si pe bulevardul Saharova.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Un responsabil al Primariei din Moscova, Vladimir Cernikov, le-a reprosat manifestantilor ca “ii deranjeaza pe oamenii veniti sa sarbatoreasca Ziua Rusiei pe Tverskaia”, unde erau prevazute animatii.

"Rivalul" lui Putin are din ce in ce mai multi sustinatori

Navalnii a facut o surpriza pe 26 martie, cand a reusit sa scoata in strada zeci de mii de oameni, inclusiv tineri care nu au prins o conducere din care sa nu faca parte Putin.

Aceasta mobilizare de o amploare fara precedent in ultimii ani a venit dupa ce echipa lui Navalnii a publica o investigatie in care il acuza pe premierul Dmitri Medvedev ca se afla la conducerea unui imperiu imobiliar finantat de oligarhi.

Politia a retinut atunci peste 1.000 de persoane, inclusiv pe Navalnii, care a petrecut 15 zile dupa gratii.

Inainte de manifestatiile de luni, echipa lui Navalnii si ONG-ul Human Rights Watch au denuntat presiuni din partea universitatilor si scolilor pentru a convinge tinerii sa nu mearga la protest, mergand pana la amenintari cu excluderea.

Citeste si:
Beri străine pe rafturile magazinelor din Moscova, deși...
Beri străine pe rafturile...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.