Statele Unite au acuzat luni Siria ca a utilizat un ”crematoriu” pentru a arde o parte din miile de detinuti asasinati in ultimii ani si au indemnat Rusia sa-i ceara aliatului sau sa puna capat acestor ”crime in masa”, relateaza AFP.

Departamentul de Stat a vrut sa trezeasca spiritele dezvaluind in fata presei fotografii satelitate ”declasificate” a ceea ce afirma ca este infamul complex penitenciar Saydnaya, la nord de Damasc.

In aceste imagini - datate aprilie 2017, aprilie 2016, ianuarie 2015 si august 2013 - se observa cladiri, dintre care una este prezentata in legenda drept ”inchisoarea principala”, iar alta ”crematoriul probabil”.

In pofida faptului ca numeroasele atrocitati ale regimului sunt bine documentate, noi credem ca construirea unui crematoriu este o tentativa de disimulare a amplorii crimelor in masa comise la Saydnaya”, a condamnat adjunctul interimar al secretarului de Stat incarcinat cu Orientul Mijlociu Stuart Jones.

Zapada topita pe acoperisul inchisorii

In alta fotografie, legenda ”zapada topita pe o parte a acoperisului” ar atesta, potrivit diplomatului american, existenta unui ”crematiu instalat de regimul sirian”.

Aceste acuzatii ale Guvernului american evoca un raport, cu fotografii satelitare in sprijin, pe care l-a publicat in februarie organizatia pentru apararea drepturilor omului Amnesty International (AI).

ONG-ul acuza regimul de la Damasc ca a spanzurat aproximativ 13.000 de persoane din 2011 si pana in 2015 in aceasta inchisoare de la Saydnaya si denunta o ”politica de exterminare” care constituie ”crime de razboi si crime impotriva umanitatii”.

Amnesty nu a evocat insa vreun ”crematoriu”, iar Siria a contestat un raport ”total fals”.

Potrivit lui Jones, ”regimul sirian a inceput in 2013 sa modifice o cladire din complexul Saydnaya pentru (a face) ceea ce noi credem ca este un crematoriu”.

Citand Amnesty, el a apreciat ca ”intre 5.000 si 11.000 de persoane au fost ucise la Saydnaya intre 2011 si 2015”, adica ”50 de crime pe zi”.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

El nu a spus insa cu certitudine daca ”crematoriul” este in continuare in uz, trimitand la o fotografie satelitara din 18 aprilie in care apare inchisoarea si ”crematiul probabil” al acesteia.

Washingtonul lanseaza aceste acuzatii la cateva zile dupa vizita la Casa Alba si Departamentul de Stat a ministrului rus de Externe Serghei lavrov, a carui tara este aliatul militar al regimului sirian.

"Enorma influenta rusa"

Secretarul de Stat (Rex) Tillerson a fost ferm si clar cu ministrul Lavrov: Rusia are o enorma influenta asupra (presedintelui sirian) Bashar al-Assad”, a relatat o purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat, Heather Nauert.

Tillerson i-a cerut omologului sau rus sa faca in asa fel incat Moscova sa ”stapaneasca” Damascul.

Jones nu a mers pana intr-acolo incat sa acuze Rusia de complicitate la ”crime in masa” comise la Saydnaya. Insa, la modul general, el a amintit ca ”Statele Unite si-au exprimat in mai multe randuri consternarea in fata atrocitatilor comise de regimul sirian”.

Citeste si:
Armistițiu Israel - Hamas. Noi eliberări de ostatici și de deținuți...
Armistițiu Israel - Hamas....

”Aceste atrocitati au fost comise, se pare, cu ajutorul neconditionat al Rusiei si Iranului”, a condamnat diplomatul american.

Dupa intalnirea sa, pe 10 mai, cu presedintele Donald Trump in Biroul Oval, Lavrov si-a exprimat satisfactia fata de o ”intelegere reciproca” si o vointa de a ”coopera” intre cele doua puteri, ale caror relatii sunt execrabile din 2012, din cauza conflictului sirian.

Peste 400.000 de oameni au murit in razboiul din Siria

Razboiul s-a soldat, incepand din martie 2011, cu peste 320.000 de morti - Jones a vorbit despre ”peste 400.000” de persoane ucise citand ONU -, deplasarea a peste jumatate din populatia tarii si fuga a milioane de refugiati.

De sase ani, nici Washingtonul - sustinatorul opozitiei -, nici Moscova - aliata regimului - nu au reusit sa se inteleaga pentru a opri masacrele.

Citeste si:
Un barbat si-a dat seama ca sotia lui este in viata, cu cateva...
Un barbat si-a dat seama ca...

La sfarsitul presedintiei lui Barack Obama (2009-2017), Statele Unite s-au retras treptat din acest proces diplomatic si au lasat Rusia sa-l domine.

Astfel, in cadrul procesului diplomatic asa-zis de la Astana, Rusia, Turcia si Iranul s-au inteles, la inceputul lui mai, asupra infiintarii a patru ”zone de dezescaladare” si ”zone de securitate” menite sa conduca la o diminuare a violentelor.

Washingtonul s-a declarat ”sceptic” si prefera sa ”sustina” procesul de la Geneva de negocieri politice indirecte intre regimul sirian si opozitie, sub egida ONU. Aceste negocieri se reiau marti, dar fara mari sperante.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.