Retelele de socializare sporesc sentimentul de izolare sociala, deoarece ii fac pe utilizatorii lor sa se simta tot mai singuri, potrivit psihologilor americani, informeaza BBC.

Un nou studiu sugereaza faptul ca o activitate de peste doua ore, in fiecare zi, pe retelele de socializare dubleaza riscul ca o persoana sa experimenteze sentimentul de izolare sociala.

Potrivit autorilor cercetarii, expunerea utilizatorilor la reprezentarile idealizate ale vietilor celorlalti oameni genereaza, de asemenea, sentimentul de invidie.

Studiul a analizat si sentimentele utilizatorilor de pe alte retele de socializare, precum Instagram, Snapchat si Tumblr.

Nu stim deocamdata care este cauza principala - utilizarea retelelor de socializare sau izolarea sociala. Este posibil ca tinerii adulti care, initial, se simteau izolati din punct de vedere social sa apeleze la retelele de socializare. Sau ar putea fi posibil ca folosirea excesiva a retelelor de socializare sa ii faca sa se simta, cumva, izolati de lumea reala”, a spus Elizabeth Miller, profesor de pediatrie la Universitatea Pittsburgh, coautoare a studiului.

Statul pe internet poate provoca sentimente de excludere

Potrivit teoriilor avansate in acest studiu, cu cat o persoana petrece mai mult timp pe retelele de socializare, cu atat acea persoana are la dispozitie mai putin timp pentru interactiunile sociale din lumea reala.

Utilizarea indelungata a internetului poate sa incurajeze, de asemenea, sentimentul de excludere, dupa vizualizarea fotografiilor unor prieteni care se bucura de un anumit eveniment la care utilizatorul nu a fost invitat.

Studiul a fost realizat pe baza raspunsurilor oferite de 2.000 de tineri adulti cu varste cuprinse intre 19 si 32 de ani.

”Aceasta este o chestiune importanta, care merita sa fie studiata, deoarece bolile mintale si izolarea sociala au atins niveluri epidemiologice in randul tinerilor adulti. Suntem prin firea noastra fiinte sociale, insa viata moderna tinde sa ne compartimenteze, in loc sa ne uneasca. Desi poate ca pare ca retelele de socializare prezinta anumite oportunitati pentru a umple acest vid social, cred ca studiul nostru sugereaza ca ele nu sunt solutia la care au sperat oamenii”, a declarat Brian Primack, profesor la Facultatea de Medicina de la Universitatea Pittsburgh, coordonatorul cercetarii.

Citeste si:
Andreea Tonciu a dat cărțile pe față. Își editează toate pozele de...
Andreea Tonciu a dat cărțile...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.