Liderul Partidului Social-Democrat (PSD) aflat la putere, Liviu Dragnea, a devenit “imaginea coruptiei in Romania” si isi pregateste deja urmatoarea lovitura, scrie publicatia franceza Le Monde.

Iata stirea integrala din publicatia franceza "Le Monde"

De pe strazile desfundate din Alexandria, oras cu circa 45.000 de locuitori aflat la 100 de kilometri de Bucuresti, nu se vad acoperisul vilei sale luxoase (cu piscina si teren de 7.000 de metri patrati) si plasele care ii inconjoara terenul de tenis. Insa vecinii lui Dragnea, huiduit duminica pentru a sasea zi la rand, de sute de mii de manifestanti anticoruptie din toate orasele mari ale tarii, nu vor sa isi puna intrebari.

“Toti politicienii au astfel de vile”, spune Carmen Sfetcu, o vanzatoare de 26 de ani.

La Alexandria, 100 de manifestanti au indraznit sa protesteze – chiar in fata vilei – “insa acest lucru nu ma intereseaza prea mult”, marturiseste ea, multumita de cei 200 de lei (circa 44 de euro) cu care a crescut din ianuarie salariul minim.

Dragnea a facut treaba buna aici, a facut un azil pentru batrani, a asfaltat drumurile. Justitia nu este corecta cu el”, spune Ilie Androne, de 94 de ani, seful asociatiei locale a veteranilor, la iesirea de la slujba.

In fieful sau, liderul nu este contestat.

Liviu Dragnea, de 54 de ani, este, insa, acuzat de o parte din tara ca a vrut sa slabeasca lupta anticoruptie prin ordonanta de urgenta anulata in cele din urma pe 5 februarie, sub presiunea strazii, justitiei si mediilor diplomatice occidentale. Social-democratului ii este reprosat, in primul rand, ca a vrut sa isi salveze situatia sa judiciara, precum si pe cea a altor peste 2.000 de romani inculpati pentru coruptie.

In prezent, el este judecat pentru ca, pe vremea cand era presedintele Consiliului Judetean Teleorman, ar fi angajat la organizatia judeteana a PSD doua subalterne ale sotiei sale. Femeile primeau salariu de la serviciul de asistenta sociala, dar munceau la PSD Teleorman. Prejudiciul este estimat la 24.000 de euro de DNA.

Citeste si:
Liviu Dragnea a postat o nouă rețetă. Internauții, glume pe seama...
Liviu Dragnea a postat o nouă...

Procesul sau a inceput pe 31 ianuarie. In aceeasi seara, Guvernul a adoptat in regim de urgenta, fara preaviz sau consultate, pragul de 44.000 de euro pentru urmarirea in justitie a acestui tip de infractiuni. Daca ordonanta ar fi intrat in vigoare, cum era prevazut, pe 10 februarie, ar fi fost achitat imediat, scrie Le Monde.

Parcursul lui Liviu Dragnea in politica

Acest lucru ar fi inlaturat un ghimpe din coasta acestui inginer devenit pentru scurt timp administrator al unei societati, dupa Revolutia din 1989, inainte de a intra in politica in 1995. Mai intai prefect, apoi presedinte al Consiliului Judetean timp de 17 ani, el a devenit lider al PSD in 2010. Visul sau a fost, insa, sa devina premier.

Un al doilea obstacol ii sta in cale: condamnarea sa la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru frauda electorala in 2015, care l-a obligat sa demisioneze din functia de vicepremier in Guvernul lui Victor Ponta (2012-2015), care la randul sau a fost nevoit sa plece in urma acuzatiilor de coruptie.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Dragnea insista ca a fost vorba de o “nedreptate”, dar legea este clara: un condamnat nu poata sa devina ministru.

Planurile lui Liviu Dragnea

Desi romanii din zona urbana, cu studii superioare, il detesta, el stie ca poate conta in continuare pe baza sa electorala, formata din alegatorii din zona rurala si mai in varsta, intr-o tara in care aproape jumatate din populatie locuieste la tara.

Cu promisiunile sale de cresteri de salarii si ajutoare sociala, el a obtinut 45,5% din voturi la alegerile din decembrie si dispune de o majoritate confortabila in Parlament.

Premierul Sorin Grindeanu ii este apropiat, pe care chiar el l-a desemnat, in timp ce el s-a multumit cu presedintia Camerei Deputatilor, de unde tine, de fapt, fraiele puterii, noteaza Le Monde.

In conferintele de presa, ii place sa ia cuvantul pentru a denunta “dezinformarea”, fara sa-l lase pe premier sa vorbeasca sau pe jurnalisti sa puna intrebari.

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

Sambata, el a fost primul care a anuntat ca Guvernul este dispus sa dea inapoi. “Nu vreau sa existe in conflict romani contra romani si sa se rupa Romania in doua”, a spus el, dupa ce partidul a amenintat initial ca va aduce contramanifestanti de la tara.

Dupa modelul liderilor ultraconservatori unguri si polonezi, acest politican de stanga afiliat Socialistilor europeni, a profitat pentru a-si acuza opozantii ca sunt manipulati de miliardarul american de origine ungara George Soros, care finanteaza organizatii ale societatii civile din Europa de Est prin fundatia sa. Si nu ezita sa joace cartea nationalismului, plangandu-se de influenta Bruxelles-ului sau companiilor straine, ceea ce este rar intr-o tara proeuropeana, noteaza cotidianul francez.

Desi denunta un “plan pregatit in avans” pentru caderea Guvernului, el nu iese “nesifonat” din scandalul ordonantelor, comenteaza Le Monde. Un ministru si alesii PSD i-au criticat metodele, iar duminica, numai cateva sute dintre sustinatorii sai au iesit sa protesteze in fata sediului Presedintiei, fata de liberalul Klaus Iohannis, care a dus o adevarata lupta de gherila institutionala pentru a incerca sa blocheze ordonantele.

Citeste si:
Le Monde, despre Kovesi: Alegerea unui procuror roman pentru a...
Le Monde, despre Kovesi:...

In schimb, sute de mii de oameni au cerut demisia Guvernului, ingrijorati ca masurile dorite de Dragnea vor fi transpuse in lege.

Intr-o Romanie profund divizata, cele doua tabere sunt de acord in privinta unui punct: acest adept al manevrelor de culise isi pregateste deja urmatoarea lovitura, conchide publicatia franceza.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.